Dissabte, 20 d'agost de 2022 - Edició 1486
La República

Un manual d’un organisme del CNI preveu la tortura com a mètode per obtenir informació

Es tracta d’un manual sense classificar elaborat el 2013 per lluitar contra els ciberatacs contra l’administració pública

Redacció 29/04/2021
L'excap del CNI Félix Sanz Roldán en el judici contra Villarejo el passat 15 de gener.

El Centro Criptológico Nacional, adscrit al CNI, defineix la tortura com un dels mètodes més “efectius” per obtenir informació. Segons informa ‘Público’ utilitza un manual que inclou les vexacions com un dels mitjans emprats. Concretament el text al qual ha tingut excés l’esmentat rotatiu assenyala que “si es busca arrencar informació, desxifrar un missatge o qualsevol altre aspecte vinculat a la seguretat la tortura és una de les formes més efectives per aconseguir els objectius marcats. Es tracta d’un manual sense classificar elaborat el 2013 per lluitar contra els ciberatacs contra l’administració pública, considerats una prioritat pel CNI.

El pròleg del document el signa Félix Sanz Roldán, que llavors exercia de president del CNI i director del Centro Criptológico Nacional. ‘Público’ explica que ha després de conèixer el document ha contactat 5 vegades amb l’àrea de premsa del CNI per conèixer-ne més detalls, saber l’ús exacte del manual o si n’existeixen actualitzacions que hagin modificat les referències a les tortures i no ha aconseguit resposta.

El diputat d’EH Bildu s’hin ha referit amb aquest tuit: “El deuen haver escrit a Intxaurrondo”.