Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Un llibre assegura que Puigdemont ja preveia al gener de 2017 acabar a l’exili”

Recull que el discurs del Rei del 3-O és una "idea" del monarca que Rajoy desaconsellava

|

- Publicitat -

Un llibre per afavorir la versió de la capçalera del grup Godó

El llibre ‘El naufragio. La deconstrucción del sueño independentista’ (Edicions Península) de la periodista de ‘La Vanguardia’ Lola García aborda l’evolució del procés sobiranista des de 2012 i assegura que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ja contemplava al gener de 2017 haver-se’n d’anar a viure a l’estranger.

Publicitat

Recollit per Europa Press, l’avanç editorial de l’obra relata que en una reunió distesa amb amics a principis de l’any passat, al costat del foc d’una xemeneia i prenent un gintonic, va vaticinar que el procés acabaria en un conflicte obert: “Es muntarà un pollastre”.

Davant del possible conflicte, el llibre assegura que Puigdemont va avisar que no se sotmetria als tribunals: “Jo no seré un cagat com Mas –l’expresident de la Generalitat– i Homs –exconseller–, no em sotmetré al Tribunal Constitucional”.

Preguntat pels seus amics per què faria llavors, Puigdemont va replicar amb una frase que va deixar gelats als presents: “Igual haig de marxar a l’exili”, i va afegir que intervindria en la política catalana a través de les xarxes socials.

La marxa de Puigdemont a Bèlgica es va consumar a la fi del mes d’octubre d’aquest any, i llibre sosté que, encara que havia comentat els seus plans a diversos membres del Govern, alguns dels consellers es van quedar sorpresos per la marxa de l’expresident.

Després de l’aplicació de l’article 155 el divendres 27 d’octubre, el llibre assegura que els consellers tenien l’ordre d’anar el dilluns 30 a treballar als seus despatxos amb normalitat, però recorda que solament ho va fer Josep Rull, i de forma simbòlica perquè en sortir ja no va tornar mai al seu lloc de treball.

Revela que els consellers Turull i Romeva van quedar aquest dilluns per prendre un cafè junts abans d’entrar en el Palau de la Generalitat, i allí van rebre un missatge que Puigdemont ja s’havia anat a l’estranger: “Els dos es queden perplexs. No s’ho esperaven”, exposa l’autora.

JUNQUERAS partidari de que Puigdemont convoques eleccions

L’obra també aborda el paper del llavors vicepresident del Govern Oriol Junqueras, de qui assegura que íntimament era partidari de convocar eleccions i evitar la declaració d’independència, però mai va arribar a transmetre-ho en públic en les reunions prèvies al 27-O.

Et pot interessar  Puigdemont retreu a Aragonès que "ha malbaratat la majoria independentista"

“En el més íntim del seu ser, el líder d’ERC desitja eleccions, però a cap moment li demana a Puigdemont que les convoqui. Tampoc que no ho faci. I deixa que Rovira –la secretària general d’ERC– posi contra les cordes al president”, relata García en la seva obra.

REUNIONS SECRETES parcialment recollides

‘El naufragi’ recull algunes reunions secretes entre representants de la Generalitat i de l’Estat en el qual es va cercar canalitzar el conflicte i evitar una sortida satisfactòria per a les dues parts, però cap d’aquestes trobades va ser fructífer.

Una de les més destacades és una que va mantenir sent president Artur Mas amb el llavors president del Tribunal Constitucional Francisco Pérez dels Cobos, que es va celebrar en un convent de monges de Madrid per “intentar algun tipus d’acostament en el marc de la Constitució”.

També revela que Mas es va arribar a reunir-se amb el president Mariano Rajoy fins a tres vegades en secret, i que Rajoy i Puigdemont es van intercanviar els números de telèfon després dels atemptats d’agost de 2017, però assegura que no van arribar a trucar-se mai, ni en els dies previs a la declaració del 27-O.

A més, exposa que Rajoy no era partidari que el Rei donés un discurs el 3 d’octubre de 2017 en contra dels plans independentistes de Puigdemont, però que va accedir davant la insistència del monarca, que en converses reservades sempre recalca que va ser “idea” seva.

“El monarca li havia insistit al president que la Corona havia de pronunciar-se davant el desafiament a l’Estat que s’estava duent a terme des de Catalunya. Rajoy era poc inclinat”, continua, però finalment el monarca va enviar el discurs a la Moncloa i va acabar pronunciant-lo.

VOTACIONS EN PLACES

En les reunions prèvies al referèndum de el 1 d’octubre, el llibre assegura que el llavors delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, va plantejar que el Govern accedís a tancar els col·legis electorals a canvi que l’Estat permetés la votació en places, i seus d’entitats i partits independentistes.

Millo fins i tot va plantejar que, després de la votació, Puigdemont convoqués una manifestació de protesta, però el president català li va replicar: “Nosaltres ja sabem el que hem de fer, no fa falta que ens ho diguis tu”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut