Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

Un general de l’Exèrcit reprodueix part d’un discurs de Franco en un acte oficial a Ceuta

|

- Publicitat -

El general de brigada Fernando Rocha i Castilla, segon cap de la comandància general de Ceuta, va aprofitar l’acte oficial que se celebrava a la caserna de García Aldave amb motiu del dia de la Immaculada Concepció per reproduir part d’un discurs que havia escrit el dictador Francisco Franco. Els fets, que van fer retronar les xarxes, van arribar en forma de denúncia per part del portaveu de Compromís al senat espanyol, Carles Maulet, qui va compartir-ho a través del seu compte de Twitter.

Publicitat

Maulet publicava un conjunt d’imatges que mostraven la comparació entre els dos discursos i, per tant, les evidents similituds. Per començar, el general Rocha va reciclar paràgrafs sencers de discursos d’altres anys. Però el que realment ha encès l’opinió pública ha sigut el fet que altres paràgrafs reproduïts durant el parlament fossin calcats d’un text escrit per Franco. Una majoria esgarrifosa de frases són literalment iguals, copiades paraula a paraula. D’altres, presenten lleugeres adaptacions, però continuen transmetent el mateix missatge.

El discurs de Franco que Maulet adjunta a les imatges és el que va fer el 14 de juliol de 1931 amb motiu de la dissolució per Manuel Azaña de l’acadèmia general militar espanyola que dirigia. El dictador incitava als seus militars a actuar amb disciplina i fermesa, “fins i tot quan el pensament aconsella el contrari del que ens mana, quan el cor pugna per aixecar-se en íntima rebel·lia, o quan l’arbitrarietat o l’error van units a l’acció de comandament”.

Aquesta mostra que el franquisme continua latent a la nostra societat ha despertat moltes preguntes. Maulet, en concret, ha volgut fer arribar al govern espanyol una qüestió parlamentària: “Quina proposta té el govern perquè els discursos de Franco deixin d’inspirar militars com el General Segon Cap de la Comandància General de Ceuta i que els seus referents siguin democràtics?”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut