Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Un eurodiputat protesta pel silenci de Tajani sobre la constitució de l’Eurocambra sense Puigdemont, Comín ni Junqueras

|

- Publicitat -

El Parlament Europeu ha celebrat aquest dimarts la seva sessió constitutiva sense la presència de Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras, i amb milers de manifestants independentistes protestant a la porta. Durant l’obertura de la legislatura, el president sortint, Antonio Tajani, ha assegurat que no es podia debatre de cap qüestió que no fos l’elecció del futur president, però l’eurodiputat irlandès Matt Carthy s’ha queixat per l’absència dels tres líders independentistes catalans. “Desafortunadament, alguns han tingut denegat l’accés a la cambra, tres representants del poble català han vist negat el seu dret a representació”, ha dit l’irlandès, del Sinn Féin. Segons Carthy, “si l’Eurocambra no valora els vots dels catalans, la seva credibilitat es veurà perjudicada”. “Aquesta casa ha de defensar la democràcia i els drets humans”, ha exigit, entre aplaudiments i alguns crits.

D’altra banda, diversos eurodiputats, entre ells la numero dos d’ERC Diana Riba, han mostrat a l’inici de la sessió constitutiva del Parlament Europeu tres cartells amb la imatge de Puigdemont, Junqueras i  Comín per reivindicar els seus drets com a eurodiputats. “Un Parlament Europeu que es constitueix sense tres dels seus eurodiputats perquè se’ls ha vetat és un Parlament sense legitimitat. Avui més de dos milions de votants europeus no estan sent representats”, ha escrit Riba en un tuit que s’ha difós des del ple.

Publicitat

La líder dels Verds europeus veu “molt problemàtica” l’absència de Junqueras, Puigdemont i Comín a l’Eurocambra

La líder dels Verds europeus, Ska Keller, ha assegurat que veu “molt problemàtic” l’absència d’Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín a l’Eurocambra el dia de la seva constitució. En una roda de premsa posterior a la sessió plenària, Keller ha lamentat que les autoritats espanyoles no permetessin a un dels membres del seu grup parlamentari, Junqueras, anar al Congrés per acatar la Constitució tal com requeria la JEC per entrar a la llista oficial espanyola d’eurodiputats. Segons Keller, el seu grup ha plantejat aquest tema a la conferència de presidents que reuneix els líders de les principals formacions europees i assegura que insistirà al pròxim president de l’Eurocambra perquè es miri el cas.
“El futur president haurà de mirar això perquè es tracta de defensar els drets d’aquells escollits”, ha defensat.

Preguntada sobre Puigdemont i Comín, Keller ha afirmat que el seu cas és “molt diferent” del de Junqueras perquè el líder d’ERC “volia anar a acatar la constitució”. Respecte a la petició dels membres de Lliures per Europa d’entrar al grup dels Verds/ALE, Keller ha reiterat que “primer” han de ser eurodiputats per prendre una decisió.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut