Dijous, 9 de febrer de 2023 - Edició 1659
La República

Un any de presó per un independentista detingut pels aldarulls de l’1-O del 2019

La fiscalia demanava inicialment prop de tres anys i mig de presó, però finalment s’ha arribat a un pacte

Agències 19/10/2021
Un agent de la Policia Nacional davant d'una furgoneta del cos, situats a uns metres de barricades en flama a Barcelona el 15 d'octubre del 2019. Pla general. (Horitzontal)

Un jove independentista ha acceptat aquest dimarts una pena d’un any de presó per provocar aldarulls durant una manifestació l’1 d’octubre del 2019 a Barcelona. La fiscalia demanava inicialment tres anys i cinc mesos de presó per desordres públics, però finalment s’ha arribat a un acord amb la defensa per rebaixar la pena a dotze mesos, que no haurà de complir si no torna a delinquir durant els propers dos anys. El judici a l’Audiència de Barcelona no s’ha arribat a celebrar.

Segons el relat de la fiscalia que acceptat l’acusat, la manifestació va començar cap a les 7 de la tarda a la plaça Catalunya, va pujar pel passeig de Gràcia fins a Provença i va acabar davant de l’institut Jaume Balmes, a la cantonada de Consell de Cent amb Pau Claris, on es va desconvocar formalment. Des d’allà, unes 300 persones van seguir manifestant-se, bona part de les quals amb roba fosca i la cara tapada. Van anar fins la Prefectura Superior de la Policia Nacional, a la Via Laietana, on van increpar els antiavalots dels Mossos i la policia espanyola que custodiaven l’edifici.

Des d’allà, l’acusat, amb roba fosca i la cara tapada, va animar els manifestants a dirigir-se al quarter de la Guàrdia Civil de Barcelona, a Travessera de Gràcia. Fins arribar allà, l’acusat, actuant en grup, va creuar almenys cinc contenidors i tanques al mig del carrer per dificultar el pas de les furgonetes policials. Un cop al quarter de la Guàrdia Civil, també va increpar els Mossos que custodiaven l’edifici.