Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Un alcalde ja absolt pels fets de l’1-O segueix per la repressió incansable de la fiscalia de Sánchez

|

- Publicitat -

La Fiscalia de Tarragona ha recorregut la sentència absolutòria de l’alcalde de Roquetes (Baix Ebre), per l’1 d’octubre. Després de demanar una pròrroga per presentar el recurs, el Ministeri fiscal reclama que es declari nul el judici del jutjat penal número 2 de Tortosa i que a Paco Gas el jutgi un altre tribunal. Gas ha denunciat que la petició demostra que la judicatura espanyola està “dividida i polititzada” i que una part “creu que és l’ama de l’Estat i vol seguir manant com en una dictadura”. La Federació d’Esquerra a l’Ebre considera que la Fiscalia intenta “condicionar” el judici que aviat ha de celebrar el mateix jutjat penal de Tortosa contra l’alcalde i el tinent d’alcalde de la Ràpita (Montsià) també pels fets de l’1-O.

Tot i que el termini acabava el 14 de setembre, després d’un mes d’agost inhàbil, la Fiscalia de Tarragona va demanar una pròrroga per recórrer la sentència absolutòria pel delicte de desobediència l’1-O contra l’alcalde de Roquetes, Paco Gas. Aquest dimarts es va conèixer la resolució que, com ha denunciat el president de la Federació d’Esquerra de l’Ebre, Albert Salvadó, demostra que una part dels estaments judicials “segueixen posant dificultats per avançar resolució conflicte polític”. Segons han explicat des d’Esquerra, la Fiscalia revoca les raons de la jutgessa que no veia provada l’acusació.

Publicitat

Paco Gas ha rebut el recurs sense massa sorpresa. Se li havia comunicat la petició del Ministeri fiscal d’allargar els terminis del recurs. “Quan creus que ja s’ha acabat, torna a començar”, ha dit l’alcalde recordant un fragment d’una cançó de Raimon. Gas ha lamentat que els temes dels temps de lluita antifranquista encara estiguin vigents. “Veiem com succeïen episodis similars, es reprimia la gent que reclamava el dret a vot i avui seguim demanant dret a decidir”, ha assenyalat l’alcalde.

Et pot interessar  En llibertat provisional el talp dels Mossos a la Guàrdia Civil i presumpte blanquejador de diners

Que el recurs de la Fiscalia reclami la nul·litat del seu judici i que el jutgi un altre tribunal és per a Gas una evidència que “part de la judicatura té ideologia franquista”. L’acusa d’estar “dividida i polititzada”. “Ni ells mateixos acaten la sentència d’un jutjat penal, s’hi mostren desfavorables i no estan alineats amb el món democràtic”, ha acusat el batlle. Segons Gas, alguns sectors de l’estat espanyol “es creuen els amos i volen seguir manant com en els temps de Franco, com en una dictadura”.

L’alcalde de Roquetes ha insistit que l’única solució al conflicte polític és l’amnistia i la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació. La seva defensa està treballant per presentar un recurs. Té deu dies per fer-ho. La jutgessa del penal número 2 de Tortosa el va absoldre en considerar que no es podien provar les acusacions, que es demostrava la indefensió de Gas amb retards de comunicació de part de la instrucció, i perquè 4 de 5 testimonis de l’acusació, tots agents de la Guàrdia Civil, no van participar en l’operatiu de Roquetes l’1 d’octubre.

Des de la Federació d’ERC a l’Ebre també han denunciat que el recurs del Ministeri fiscal és uns intents de coaccionar la jutgessa del penal 2 de Tortosa que ha de jutjat aviat l’alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, i el tinent d’alcalde i actual delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó. “La coacció directa sobre aquest jutjat penal està claríssima perquè és el que ens ha de jutjar a Josep Caparrós i a mi. És una ingerència directa en aquest sentit”, ha advertit Salvadó.

Gas també ha lamentat que es vulgui “allargar l’agonia”, demostrar “que ningú escaparà”, atemorir els represaliats independentistes i sobretot allargar els procediments judicials perquè no puguin ser candidats a les eleccions municipals d’aquí a un any i mig.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut