Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Un advocat monàrquic es querella contra Rufián al Supremo pels seus tuits sobre la corona

|

- Publicitat -

Un advocat ha presentat una querella al Tribunal Suprem contra el president d’Unides Podem al Congrés dels Diputats, Jaume Asens, i el portaveu d’ERC a la cambra baixa, Gabriel Rufián, per presumptes delictes d’injúries i calúmnies contra la Corona per uns missatges a Twitter sobre el rei actual i l’emèrit.

La querella, que va presentar el 5 de març, s’adreça contra Asens per un tuit que va publicar el dia 2 en el qual al·ludeix les accions que va emprendre la Fiscalia de Catalunya contra el llavors president del Parlament, Roger Torrent, i tres membres més de la cambra per presumpta desobediència al Tribunal Constitucional (TC) per tramitar dues resolucions en les quals es reivindicava el dret d’autodeterminació de Catalunya i es carregava contra el rei.

Publicitat

“Diuen que és una democràcia plena quan la monarquia pot delinquir impunement i es persegueix qui ho denuncia o permet un debat al Parlament”, va escriure Asens en la xarxa social.

Per l’advocat, Esteban Gómez, “la manifestació ‘prima facie’ ja és injuriosa i és un atac que no es pot ni s’ha de consentir”. Al seu parer, quan un diputat del Congrés, el partit del qual forma part del Govern central, acusa directament la monarquia de “delinquir impunement”, s’ha de demostrar i si no incorreix un delicte de calúmnia.

La querella, a la qual ha tingut accés Europa Press, aprofita per ampliar-ne una altra del passat 6 d’octubre contra Rufián. Inicialment, l’advocat es va querellar contra el dirigent d’ERC per un delicte continuat d’injúries al rei per unes declaracions que va fer el 30 de setembre al Congrés dels Diputats en les quals va dir: “Malauradament, Vox té aquí 52 diputats però en total en té 53, perquè en té un a La Zarzuela”.

Et pot interessar  Puigdemont crida a la confrontació davant la nova onada repressiva de l'Estat espanyol

El querellant sosté que “aquestes declaracions són injurioses i ofensives contra el rei, com ho serien si s’hagués imputat a un jutge una adscripció determinada a un partit polític, atac ‘rufianesc’ (segons la primera accepció de la RAE de què és un ‘rufià’) que, tot i que ho ha permès la presidenta del Congrés, no és ni just ni humà, ni tan sols convenient, en l’estat social i democràtic de dret”.

També va denunciar un tuit que Rufián va publicar el 3 d’octubre en el qual va manifestar: “Avui fa 3 anys del primer discurs oficial de Vox”, en al·lusió al del rei Felip VI, arran del referèndum independentista de l’1 d’octubre del 2017. “Ni a garrotades vau poder ni a garrotades podreu”, va reblar el diputat català.

En l’ampliació de la querella, l’advocat ha censurat un altre tuit de Rufián del 4 de març sobre una iniciativa parlamentària “perquè expliquin a la ciutadania per què hi ha una família que pel seu simple cognom pot viure, robar i vacunar-se impunement”. L’advocat entén que amb això “s’abandona la crítica per entrar dins la calúmnia” i per això també es querella també el portaveu d’ERC per un delicte de calúmnies.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut