Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

Ultimàtium d’ERC a Torra per pactar una resposta pel Suprem

Sergi Sabrià: “El temps s’acaba, no podem arribar dividits”

Agències 16/09/2020
El president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, durant el debat de política general del 16 de setembre de 2020 (Horitzontal)

El president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, ha tornat a emplaçar el president de la Generalitat, Quim Torra, a pactar una resposta davant la possible inhabilitació del cap del Govern i l’ha advertit que “el temps s’acaba”. Durant el debat de política general al Parlament, Sabrià ha assegurat que l’independentisme no es pot tornar a “equivocar” i arribar “dividits”. “No volem que el Tribunal Suprem marqui l’agenda de la legislatura. Cal pensar en el país i governar republicanament. No podem deixar que el Suprem deixi el Govern afeblit”, ha apuntat. El republicà ha reclamat que la taula de diàleg vagi més enllà amb “fets” i que l’Estat “es mogui”. També ha dit que l’independentisme no pot abandonar “mai” el diàleg.

Sabrià ha exigit a la resta de formacions independentistes que amb la resposta al Suprem no es pot viure un “nou episodi de divisió de l’independentisme” i que ningú ha de fer “càlculs electoralistes de curta volada”. Ha apostat per pactar i planificar els escenaris tant amb la CUP com amb “tots els sobiranistes”.

“Mantenir la dignitat del càrrec és important com també ho és no deixar la institució en un interinatge de més de mig any. Cal ser forts davant la repressió de l’Estat i la pandèmia”, ha reclamat Sabrià. Per això, ha considerat que s’ha de convertir aquest setembre en un “punt d’inflexió” per recuperar la iniciativa. “Parlar de propostes de futur, reprendre el camí republicà, mirar al passat però amb vocació de futur”, ha concretat.

“No serveix de res tirar-nos els plats pel cap pel que vam dir o vam fer. No s’ha acabat la feina i els retrets no sumen, resten”, ha analitzat. Des d’ERC han reclamat així unitat estratègica i abandonar els retrets per aconseguí una república “diversa” i “plural”.

De fet, Sabrià ha advertit que el país enfronta una crisi econòmica “molt dura” i que si no es pacta una resposta i hi ha una “interinitat” del president, s’haurà d’afrontar la crisi amb “moltes menys eines” de les quals ara es disposa.

Finalment, ha expressat que la legislatura ha estat “molt dura” marcada per tres anys de “repressió i judicialització, divisió de l’independentisme, simbolismes i la pitjor pandèmia dels nostres temps”. Ha assegurat que la legislatura podria acabar de forma “sobtada” però que està a les mans de Torra mantenir la “dignitat” de les institucions.

Sobre el conflicte polític català i la taula de diàleg, ha dit que el referèndum pactat amb l’Estat “és el millor escenari”. Ha reconegut que no són “ingenus” i ha dit que no els fa por la “desobediència” i la “unilateralitat”

Sabrià ha acabat la intervenció enviant suport a Torra però advertint-lo que ERC no pot acceptar que es posi la Generalitat en mans de “repressors”. L’ha convidat a recuperar la institució, fer realitat la independència per la “via àmplia” i superar el 50% dels vots independentistes a les properes eleccions. “Preparar-nos millor per guanyar de manera definitiva”, ha sentenciat en una referència al llibre d’Oriol Junqueras i Marta Rovira.