Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Últim pas de Junqueras i Romeva abans d’emprendre la via europea: demanen al TC que els anul·li la sentència del Suprem

El recurs argumenta la vulneració flagrant dels seus drets fonamentals

Redacció 13/03/2020
Oriol Junqueras, Raül Romeva, Quim Forn i Josep Rull a l'entrada del Parlament, el 28 de gener del 2020. (Horitzontal)

La defensa d’Oriol Junqueras i de Raül Romeva ha presentat un recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional per reclamar que anul·li la sentència del Tribunal Suprem sobre l’1-O i la llibertat immediata dels líders independentistes. Aquest és l’últim pas en l’àmbit de la jurisdicció espanyola abans d’emprendre la via de la justícia europea. El recurs argumenta la vulneració flagrant de drets fonamentals, com ara el de reunió i manifestació, el d’expressió, el de llibertat ideològica, i el de participació i representació política. A més, remarca que aquest cas no podia ser jutjat, i subratlla la immunitat europea d’Oriol Junqueras i la dels diputats i senadors.

La defensa considera la sedició un delicte “imprevisible, desproporcionat i obsolet”, i es lamenta que el Suprem no fes cas de posicionaments d’organismes internacionals.

A això li suma altres consideracions que demostren, al seu parer, que no va ser un judici just, com ara que fos el Suprem qui s’ocupés del cas i no el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Aquest recurs s’ha enviat el mateix dia que la Universitat de Vic ha rebut una carta d’ultra unionistes queixant-se que Junqueras pugui treballar allà.