Dilluns, 3 d'octubre de 2022 - Edició 1530
La República

Un grup de professors ultra unionistes envia una carta de queixa a la Universitat de Vic per contractar Junqueras

A la missiva, els docents radicals nacionalistes espanyols asseguren sentir “consternació i vergonya”

Gerard Sesé 13/03/2020
Pla mitjà de l'exvicepresident Oriol Junqueras amb la vicerectora del campus de Manresa, Sílvia Mas. Imatge del 3 de març del 2020. (Horitzontal)

A tot arreu se’n fan, de bolets, quan plou, i al gremi de professors no és una excepció. Un grupuscle de docents ultra unionistes i radicals nacionalistes espanyols arrenglerats sota el nom de “Forum de Profesores” ha enviat una carta oberta de queixa a rector de la Universitat de Vic, Josep-Eladi Baños, on asseguren sentir “consternació i vergonya” per la contractació del pres polític Oriol Junqueras com a professor de formació contínua de la Universitat osonenca.

Una contractació legal i legítima en compliment de l’article 100.2 al qual el president d’ERC i vicepresident legítim de la Generalitat va aconseguir i ara podrà sortir tres dies per setmana per treballar com a docent universitari.

Tal com explica El Independiente, a la carta el Forum de Profesores exclama que s’hagi contractat “un condemnat a 13 anys de presó pels delictes de sedició i malversació”, i recorda que Convivència Cívica Catalana ha interposat una denúncia per trencament de condemna per l’aplicació d’aquesta mesura a Junqueras, que també ha estat contestada per la Fiscalia. “A l’espera que es resolguin els dubtes sobre la seva legalitat, considerem reprovable aquesta contractació”.

La missiva ha estat signada per més d’un centenar de professors universitaris i intel·lectuals, entre d’altres, Teresa Freixes, José Martín Ostos, Carlos Jiménez Villarejo, Fernando Savater, Núria Amat, Carlos Martínez Gorriarán, Félix Ovejero, Camilo José Cela Conde, o Miriam Tey.

Els signants de la carta mantenen que “un condemnat per sedició i malversació que ha trencat l’ordre constitucional i la legalitat vigents” sembla difícil que pugui complir una docència.

No és la primera vegada que el Forum de Profesores mostra la seva fam per fer-se veure. Ja va mostrar el seu perfil ultra i radical quan va criticar la Universitat de St. Andrews equan va defensar la consellera exiliada i professora d’aquesta universitat, Clara Ponsatí, a Escòcia.