Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

VÍDEOS | Turull critica que la reforma del Codi Penal continua criminalitzant l’1-O i demana explicacions a ERC

|

- Publicitat -

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha carregat contra la reforma del Codi Penal que derogava la sedició i modificava el delicte de malversació sense ànim de lucre després que el Tribunal Suprem hagi decidit mantenir les penes d’inhabilitació absoluta als líders de l’1-O condemnats per malversació.

“El resultat és invers al que es pretenia”, ha denunciat Turull en una roda de premsa a la seu del partit poc després que s’hagi fet pública la revisió de les condemnes. Per a l’exconseller de la presidència condemnat per l’organització del referèndum, la reforma del Codi Penal “continua criminalitzant l’1-O”. Així mateix, ha acusat el Suprem de “seguir fent de legislador, d’opinador polític i de justicier”.

Publicitat

Turull també ha reclamat explicacions a ERC sobre l’acord amb el PSOE que va fer possibles aquests canvis legislatius. “Al PSOE ja li va bé, qui ha fet els acords amb ells són els que s’hauran d’explicar”, ha remarcat. Amb tot, a Junts el que més preocupa d’aquesta resolució és l’impacte que tindrà “per a totes les persones que encara estan pendents” de judici, com per exemple aquells pendents de les causes al jutjat número 13 de Barcelona.

Decisió del Suprem

La sala penal del Tribunal Suprem ha condemnat aquest dilluns l’exvicepresident del Govern i líder d’ERC, Oriol Junqueras, i els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa per un delicte de desobediència en concurs amb la malversació. A tots ells els manté les penes d’inhabilitació absoluta fins al 2031 —en el cas de Junqueras i Bassa— i fins al 2030 —a Romeva i Turull— perquè el tribunal rebutja rebaixar les penes per malversació.

Et pot interessar  Turull dona esperança i afirma que si Puigdemont "fa el pas", Junts "facilitarà que la candidatura vagi més enllà del partit"

En la revisió de les condemnes per la reforma del Codi Penal, el tribunal ha substituït la sedició per la desobediència a tots els exmembres del Govern. A Jordi Sánchez i a Jordi Cuixart, per contra, els condemna per desordres públics. Amb la substitució de la sedició per la desobediència i els desordres públics, les penes d’inhabilitació s’extingeixen per a Carme Forcadell, Josep Rull, Joaquim Forn i els ‘Jordis’.

Pendents de parlar amb els advocats

Turull ha explicat que aquesta mateixa tarda mantindran una reunió amb els seus advocats per estudiar la decisió del Suprem, però ja ha avançat que presentaran “tots els recursos possibles”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut