Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

Turull avisa al PSOE que l’amnistia “no soluciona el conflicte polític”: “Ara anem a per l’autodeterminació”

|

- Publicitat -

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha avisat el PSOE que l’acord per l’amnistia “no soluciona el conflicte polític” ni tampoc assegura els pressupostos de l’Estat. “Ja tenim l’amnistia i ara anem a per l’autodeterminació”, ha afegit en una entrevista a Rac 1. Pel que fa als comptes estatals, Turull ha dit que el “marcador està a zero tot i que es ve d’una dinàmica de negociar”. “L’amnistia genera un clima molt més favorable i ajuda a bastir un acord. Si no hi hagués llei d’amnistia, hagués saltat tot pels aires”, ha conclòs. El dirigent de Junts ha defensat que “s’han tapat les vies d’aigua” de la llei i que, si ara no s’aplica, serà perquè els jutges “prevariquen”.

Després que el ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños, hagi parlat de “nova etapa”, Turull ha replicat que l’acord d’amnistia el que fa és “tornar a la política el que és un debat polític”. I, per tant, que la llei “no soluciona el conflicte polític”.

Publicitat

“Mai se’ns ha passat pel cap arribar a un acord amb el PSOE per deixar-ho estar. Ja tenim l’amnistia i ara anem a per l’autodeterminació. Ara començarem a parlar seriosament d’aquest tema i no renunciarem a la independència”, ha afirmat.

Turull ha reivindicat que si ara s’ha pogut “millorar” la llei d’amnistia d’acord amb l’esborrany de la Comissió de Venècia és perquè Junts va tombar-la el 30 de gener. Tal com ha quedat el text, el secretari general de Junts ha assegurat que si no s’aplica serà perquè algun jutge “estarà directament prevaricant”.

Pel que fa als detalls de la negociació, ha explicat que primer s’ha arribat a un acord entre Junts i ERC, que després s’ha traslladat al PSOE. S’ha fet així, segons Turull, perquè els socialistes estaven jugant al “gat i al gos” dient que no es podien fer canvis perquè o Junts o ERC no hi estaven d’acord.

Et pot interessar  ERC, PSC, Junts, comuns i PPC coincideixen a reclamar un millor finançament en el primer debat preelectoral del 12-M

En relació al calendari, Junts calcula que a finals de maig la llei d’amnistia tornarà al Congrés després del seu pas pel Senat. Sense introduir cap canvi, s’aprovarà definitivament a la cambra baixa i entrarà en vigor quan es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). A partir d’aquí, els jutges tindran un termini màxim de dos mesos per aplicar-la aixecant les mesures cautelars.

Turull ha dit que, segons la llei, l’expresident Carles Puigdemont “hauria de poder tornar” a Catalunya. “El jutge que ho vulgui fer impossible estarà prevaricant perquè la llei és molt clara”, ha insistit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut