Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Trilla coincideix amb Vergés i es mostra partidari que Barcelona no entri en fase 1 aquest dilluns

El cap d’epidemiologia del Clínic diu que els números són “justets” i aposta per ser prudents i aguantar una setmana més “per veure si la incidència baixa”

Redacció 06/05/2020
Pla general del secretari de Salut Pública, Joan Guix; la consellera de Salut, Alba Vergés, i del cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, el 7 de febrer del 2020. (Horitzontal)

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, aposta perquè l’àrea metropolitana de Barcelona no entri en fase 1 dilluns. “Jo crec que amb les dades que hi ha, si no hi ha un canvi especial, aquesta seria una actitud a considerar i una opció força bona per posar sobre la taula si volem ser prudents. Crec que els números són justets”, ha argumentat a Catalunya Ràdio, on ha defensat “aguantar una setmana més i veure si la incidència baixa”, ja que és pràcticament el doble que la mitjana d’Espanya, i concentra el 75% dels casos de Catalunya. D’altra banda, ha augurat que no hi haurà aforaments plens fins ben entrada la tardor, i ha considerat “incongruent” que el ministre de Cultura no descarti els festivals d’estiu.

Trilla creu que esperar una mica perquè l’àrea metropolitana entri en fase 1 “donaria més garantia que la possibilitat de rebrots es redueixi de forma important”.

A més, veu contradictori que es parli de 15 alumnes per aula i alhora no es descartin els concerts d’estiu. “Em temo que hem de partir de la base que res estarà ple fins d’aquí a bastants mesos”, ha dit.

Sobre la prova desenvolupada per Grifols, Trilla ha destacat la seva fiabilitat i el fet que es puguin fer moltes alhora i descartar tot un grup de negatius d’un sol cop. També ha indicat que són “més semblant a les PCR que totes les altres”.

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic ha reconegut que el programa Orfeu no ha avançat com es voldria tot i que “s’han volgut fer les coses molt ràpid”. “Em sembla que ens hem quedat una mica entremitges. Entenc que pot haver dificultats tècniques, però estic convençut que s’acabarà tirant endavant”, ha conclòs.

Trilla ha considerat interessant estudiar pneumònies prèvies i també grips per veure si realment el coronavirus va circular per Catalunya abans que es detectés, una teoria que, en general, “cada cop guanya més força” al món. Això seria una de les causes que explicarien perquè l’epidèmia, ha continuat, “va esclatar amb aquesta virulència”.

Encara sobre estudis i recerca, ha reconegut que ara n’hi ha molta, i que els investigadors competeixen, però ha indicat que el descens de malalts ingressats fa que molts es quedin a mitges.