Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Tot a punt per la ronda de contactes de Borràs per proposar un candidat a la investidura

|

- Publicitat -

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, encetarà aquest dimarts la ronda de contactes amb els grups parlamentaris per proposar un candidat a la investidura de president de la Generalitat, sense que ERC i Junts encara hagin tancat un acord per investir Pere Aragonès.

Borràs contactarà amb els líders parlamentaris per ordre de menys a més representació, per la qual cosa la primera reunió serà a les 12.00 amb el president del PP català, Alejandro Fernández, de manera telemàtica.

Publicitat

Dimarts també es reunirà amb el líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, a les 12.30; amb Jéssica Albiach (comuns), a les 13.00; amb Dolors Sabater (CUP), a les 16.00; amb Ignacio Garriga (Vox) a les 17.00; i deixarà les trobades amb Albert Batet (Junts), Josep Maria Jové (ERC) i Salvador Illa (PSC) per dimecres.

En una entrevista aquest dilluns de TV3 que ha recollit Europa Press, la presidenta de la cambra catalana ha assegurat que proposarà per a la investidura el candidat que tingui més possibilitats de sortir elegit i que el ple se celebrarà divendres, la data màxima.

Sobre la taula hi ha dos noms que s’han postulat per a la investidura: el socialista Salvador Illa, que tan sols compta amb els suports de la seva pròpia formació i potser podria tenir els dels comuns, per la qual cosa no té els vots necessaris per ser president, i Aragonès, que podria ser investit amb els vots de Junts i la CUP, tot i que encara no hi ha un acord tancat.

NEGOCIACIÓ INDEPENDENTISTA

Aquesta ronda de contactes començarà mentre els partits independentistes continuen negociant per garantir l’elecció d’Aragonès com a nou president del Govern.

A hores d’ara, ERC i la CUP ja han assolit un preacord, que inclou el compromís de preparar les condicions necessàries per tornar a un “embat democràtic, preferentment en forma de referèndum”, impulsar una agenda legislativa catalana, actualitzar els protocols per evitar desnonaments de persones vulnerables, arribar al 25% del pressupost de Salut en atenció primària, i suspendre l’ús de projectils de foam fins que no se’n publiqui el protocol.

Et pot interessar  Borràs demana que s'aclareixin les responsabilitats d'Illa per la seva "presumpta mala gestió" durant la pandèmia

Aquest preacord encara l’han de validat els òrgans interns de totes dues formacions i els cupaires reuniran dimecres les assemblees obertes parlamentàries i dijous anunciaran el seu posicionament en la investidura.

En espera que la CUP el validi, ERC confia tancar un pacte amb Junts abans de divendres, que ha de ser “coherent” amb el dels cupaires, ha dit la secretària general adjunta i portaveu dels republicans, Marta Vilalta.

D’altra banda, la vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, ha avisat que no se senten “en absolut pressionats” pel preacord entre ERC i la CUP per investir Aragonès, i ha defensat la necessitat d’assolir un acord de legislatura per garantir estabilitat.

N’han transcendit pocs detalls, de les negociacions, com que alguns dels principals obstacles per desencallar-les és quin paper ha de tenir el Consell per la República, com coordinar l’estratègia independentista i la distribució de conselleries com la d’Economia, que volen els republicans i Junts.

Enmig de les negociacions, que previsiblement s’intensificaran aquests dies, dimarts a les 19.00 hores el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, donarà una conferència per exposar la proposta del seu partit per a la propera legislatura, en la qual podria buidar algunes de les incògnites sobre les exigències de la seva formació per investir Aragonès.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut