Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Torrent manté la tramitació de la proposta de resolució de JxCat, ERC i CUP malgrat la suspensió del TC

|

- Publicitat -

El president del Parlament, Roger Torrent, assegura que es manté la tramitació de la proposta de resolució de JxCat, ERC i CUP malgrat la suspensió del Tribunal Constitucional (TC), que l’ha tornat a advertir i ha suspès la tramitació al Parlament de la proposta de resolució en resposta a la sentència i admès a tràmit els tres últims incidents d’execució presentats pel govern espanyol. Es tracta del text acordat per les formacions independentistes que reitera la defensa de l’autodeterminació i la reprovació de la monarquia com a resposta a la sentència del Suprem. En roda de premsa des del Parlament, Torrent ha defensat que no permetrà que la “censura” entri a la cambra catalana i ha deixat clar que no limitarà que es debati al ple. “Ho defensarem i ho garantirem”, ha afegit. També s’ha dirigit al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per retreure-li que està superant l’expresident espanyol Mariano Rajoy.

Tal com ha recordat Torrent, la Junta de Portaveus encara no ha decidit en quin ple es debatrà aquesta proposta de resolució conjunta. I ha afegit que seran els grups parlamentaris, reunits en una Junta de Portaveus, els qui decideixin quan se sotmet a votació. Així doncs, Torrent descarta que la Mesa es reuneixi per decidir què fa davant la suspensió de l’alt tribunal i dona per fet que continua la tramitació com fins ara.

Publicitat

El president del Parlament ha destacat “l’absoluta anormalitat” que, enmig d’una campanya electoral, el TC s’hagi reunit per “amenaçar de nou la Mesa i el president de la cambra”. I s’ha refermat en la seva posició de no permetre que la “censura” entri al Parlament. “La Mesa del Parlament no pot censurar cap debat, no pot limitar de cap manera els temes que els grups vulguin parlar, opinar i votar”, ha afegit.

Et pot interessar  El Constitucional treu les urpes contra la ILP per declarar la independència aprovada al Parlament

Segons Torrent, la Mesa del Parlament i el president no poden permetre de cap manera que la censura entri per la porta perquè “se sap quan entra però no fins on arriba” i acaba “enfonsant els pilars del parlamentaris i la democràcia”.

En la compareixença, Torrent ha assenyalat que hi ha la voluntat “d’individualitzar” la responsabilitat en la seva persona i ha respost que no és una qüestió d’una persona en concret. “Abans i després d’un determinat president del Parlament, el debat seguirà viu a la societat. Passarà hi hagi qui hi hagi en aquesta institució”, ha avisat. I és que el TC ha tornat a advertir Torrent i els membres de la Mesa de mesures penals si no paralitzen la iniciativa.

Torrent també s’ha dirigit al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per retreure-li que no hagi aprofitat l’oportunitat de desjudicialitzar la política. “Tenia l’oportunitat de fer política en majúscules i ha optat per la via del PP. No només s’assembla cada vegada més a Rajoy sinó que l’està superant”, ha lamentat. I és que el TC ha pres avui la decisió de suspendre la tramitació de la proposta de resolució a instàncies del govern espanyol que ha presentat un incident d’execució.

El president del Parlament ha conclòs que de Sánchez i del govern espanyol depèn que es continuï amb la “persecució de parlamentaris” o s’opti per seure a una taula de diàleg.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut