Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Torrent emplaça el PSOE a revisar les “seves conviccions democràtiques” si avala “perseguir” els debats del Parlament

|

- Publicitat -

El president del Parlament, Roger Torrent, ha emplaçat el PSOE a revisar les seves “conviccions democràtiques” i la “concepció del parlamentarisme” si creu que és “radical” defensar la llibertat d’expressió a la cambra catalana. En una atenció als mitjans després que el Tribunal Constitucional (TC) hagi suspès la moció de la CUP sobre l’autodeterminació i la Fiscalia General hagi instat la de Catalunya a investigar la Mesa, Torrent ha lamentat que això hagi passat mentre el PSOE i Unidas Podemos defensen un govern de coalició progressista. Ha lamentat que “continuï la radicalitat de l’Estat de perseguir debats parlamentaris” i que s’intenti “silenciar” als diputats. “Per més requeriments, querelles i amenaces nosaltres continuarem defensant la llibertat d’expressió i el dret a la representació”, ha sentenciat.
“No permetrem que la censura entri al Parlament, que es veti qualsevol debat parlamentari. S’ha de poder parlar de tot i mentre sigui president del Parlament ho defensaré”, ha sostingut.

Torrent ha descartat que un compromís del PSOE i Unidas Podemos d’aturar les impugnacions al Parlament pugui ser una condició per ERC per facilitar-ho. Ha dit que es tracta d’una condició democràtica i ha apel·lat a tots els demòcrates a defensar la llibertat d’expressió a la cambra. Malgrat els eventuals costos judicials que pugui tenir la tramitació de la moció de la CUP, ha dit que no defensar-ho hagués estat “molt pitjor” i que s’havia de defensar drets fonamentals com la llibertat d’expressió. “Qualsevol decisió ha de permetre una situació millor o bé evitar-ne una de pitjor”, ha manifestat.

Publicitat

Torrent ha defensat que no es pot posar el focus judicial per damunt dels funcionaris que fan la seva feina. Ha defensa així que la responsabilitat política és de la Mesa. Finalment ha assegurat que mai “farà seguir els funcionaris en la defensa dels drets fonamentals més enllà del que sigui necessari”.

Et pot interessar  Illa afirma que Sánchez està d'acord amb millorar el finançament autonòmic, malgrat que rebutja les propostes de l'independentisme

Costa demana un “esforç” per promoure un “gran acord nacional” que defensi la llibertat d’expressió a les institucions

Al seu torn, el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, ha demanat un “esforç” i ha proposat promoure un “gran acord nacional” que defensi la llibertat d’expressió a la cambra i la resta de les institucions catalanes. En declaracions a TV3 aquest dimecres, Costa ha apuntat que la llibertat d’expressió política és una “qüestió fonamental” i que no es pot “defallir”. D’altra banda, ha reivindicat la Mesa com a única responsable de les tramitacions parlamentàries, i n’ha desvinculat els funcionaris del Parlament. El vicepresident primer ha dit que no coneixia ni ha participat en cap “decisió” de publicar o no iniciatives parlamentàries al BOPC -un fet “insòlit” per  ell-, en referència a la moció de la CUP sobre l’autodeterminació, aprovada ahir pel ple.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut