Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Torra i Sabrià es reclamen unitat i el president recupera l’aposta per fer un referèndum “el més ràpidament possible”

El líder parlamentari d’ERC urgeix el cap del Govern a traçar una estratègia conjunta sobre la possible inhabilitació

Agències 17/06/2020
Pla obert del president del Govern, Quim Torra, amb Albert Batet (JxCat) amb mascareta durant l'inici del ple al Parlament. Imatge del 17 de juny del 2020. Horitzontal.

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el líder parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, s’han reclamat mútuament unitat, durant la sessió de control d’aquest dimecres. Sabrià ha urgit Torra a “seure” i “traçar una estratègia conjunta” per “donar resposta” a la “intromissió judicial” del Suprem, davant la possible inhabilitació del president del Govern. El diputat republicà ha advertit que “la unitat no es proclama, s’exerceix”, i ha preguntat a Torra “per què costa tant” fer passes “junts”, en una nova petició d’ERC per acordar la data de les eleccions. A la rèplica, Torra ha recuperat la seva aposta per celebrar un referèndum “el més ràpidament possible”, que ja va proposar com a reacció a la sentència de l’1-O: “La mantinc, jo sóc aquí”.

“Hem de seure i traçar una estratègia conjunta per donar resposta a una nova intromissió judicial a les decisions polítiques de Catalunya”, ha dit Sabrià en referència a la sentència del Suprem que podria inhabilitar Torra. “No podem parlar i prou d’unitat i deixar-la en proclames al vent, calen passos reals i junts. Si l’embat ens divideix, ens afeblim. I els rivals ho saben”, ha afegit el president del grup parlamentari d’ERC.

Sabrià ha urgit Torra a traçar una “estratègia conjunta de l’independentisme” i a “decidir conjuntament” com avançar. “La unitat no es proclama, s’exerceix des de la pluralitat ideològica”. El diputat republicà ha anat més enllà i ha preguntat a Torra “per què costa tant”. “President, com ho fem? Fixem un camí conjunt”.

Torra ha respost que, després de la sentència de l’1-O, ja va proposar al Parlament tornar a passar per les urnes per fer un referèndum: “Jo sóc allà. Hi és tota la cambra? És la pregunta”, ha insistit. El president del Govern ha recordat que la cambra va votar a favor d’una resolució que apostava per aconseguir un “gran acord polític” per exercir l’autodeterminació “el més ràpidament possible”.

En aquesta línia, Torra ha reiterat que ell encara se situa en aquest escenari: “Jo mantinc la proposta. Com ens posem d’acord? Hem de seguir avançant, sempre”, ha conclòs el president.