Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Torra i Puigdemont agraeixen la “solidaritat” de Perpinyà com una “penyora” a retornar amb “escreix”

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Quim Torra, i l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont han agraït la “solidaritat i fraternitat” de Perpinyà i han afegit que es tracta d’una “penyora” que la Catalunya del Sud retornarà amb “escreix” quan ho necessitin. “Gràcies a vosaltres sabem que hi ha llum”, ha afegit Puigdemont. Per la seva banda, Torra ha dit que es tracta d’un “dia d’esperança” i d’un “retrobament entre les dues Catalunyes”. L’alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, ha explicat que ha acollit la delegació catalana perquè està a favor de la llibertat d’expressió i ha recordat que Perpinyà és “terra d’exili”. La recepció s’ha fet poc abans de l’acte organitzat pel Consell per al República que preveu aplegar unes 70.000 persones.

Puigdemont ha agraït la decisió de Perpinyà d’acollir-los com un “gest de fraternitat amb valors republicans” i ha afegit que són una “braços oberts” no només als polítics sinó també a milers de persones que “tornen a veure en Perpinyà aquell nom que només de pronunciar-lo evoca a els millors valors d’una societat”.

Publicitat

Així mateix, ha subratllat que més enllà de les opinions polítiques han posat per sobre de tot la “solidaritat” i, en aquest sentit, ha afirmat que els catalans han trobat “la llum” en Perpinyà.

“Aquesta fraternitat l’agafem en penyora pel dia de demà per quan la Catalunya nord mirant al sud la pugui trobar augmentada i retornada amb escreix. Tota aquesta empatia i solidaritat que ens heu dedicat en aquests moments difícils”, ha afegit Puigdemont.

En la mateixa línia, Torra ha pres la paraula per assegurar que avui és “un dia d’esperança per a milers de catalans”. “Esperança en els valors que el president, els consellers i els companys a l’exili representen en la lluita dels catalans pels seus drets i per l’aspiració de constituir-se en una Catalunya independent”, ha afegit.

Segons el president català, es tracta d’un retrobament. “Aquest sí que ha estat un retrobament entre les dues Catalunyes”, ha dit en referència a l’anomenada agenda per al retrobament que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, li ha plantejat amb 44 qüestions pendents.

“El deute que tenim els catalans del sud amb els catalans del nord és una penyora i un deute que tenim. No oblidarem mai tot el que heu fet per nosaltres. Us ho volem agrair i jo en nom de Catalunya”, ha conclòs Torra.
L’alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, ha recordat d’entrada que Perpinyà és “terra d’exili” i que ja va permetre “refugiar moltes persones perseguides” durant la Guerra Civil i la retirada. I ha destacat que li sembla “important” rebre, precisament, Carles Puigdemont “per remarcar la solidaritat del poble cap a la terra catalana”.

“Per nosaltres no hi ha frontera a la llibertat d’expressió, que és un dels elements més importants de l’estructura de l’Europa que estimem; ser lliure, protegir aquells qui es troben en dificultats i estar al costat dels qui són perseguits és un element de llibertat, del qual Perpinyà s’enorgullirà sempre”, ha subratllat Jean-Marc Pujol. “Fem un gest simple d’humanitat i solidaritat”, ha conclòs.

Desenes de persones s’han acostat a les portes de l’Ajuntament de Perpinyà i han entonat l’himne dels Segadors quan entrava la delegació catalana encapçalada per Torra i Puigdemont. Juntament amb els eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí participaran en l’acte polític organitzat pel Consell per la República al Parc de les Exposicions. Està previst que també hi intervinguin el president d’ERC, Oriol Junqueras, i la secretària general dels republicans, Marta Rovira.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut