Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Torra: “Esperem guanyar les mesures cautelars presentades al Suprem”

Celebra que s’hagi pogut presentar una proposta unitària de l’independentisme

Àlex Huguet
Àlex Huguet 05/01/2020

Després d’una rebuda entre aplaudiments al programa FAQS de TV3, el president Torra ha fet balanç del Ple del Parlament celebrat durant la tarda d’aquest dissabte.

S’ha mostrat content d’haver presentat una proposta unitària de l’independentisme per ratificar-lo, celebrant que també ha estat un punt d’unió del compromís dels grups independentistes amb el dret de l’autodeterminació i l’alliberament dels presos polítics. Per contra, li ha semblat evident, al escoltar la intervenció d’Eva Granados al Parlament, que el No del PSC era evident. Ha declarat que “el PSC fa de PSC, i quan en una proposta hi surt ‘dret a l’autodeterminació’, ells sempre hi estan en contra”. Ha lamentat que avui podrien haver vist uns socialistes diferents i malauradament, no ha estat així.

Respecte a la decisió presa al Parlament, Torra ha recordat el primer discurs que va fer com a president: “jo em dec al parlament de Catalunya, i en aquest país, afortunadament qui nomena o treu la confiança als presidents és el Parlament de Catalunya”, i ha declarat que “no pot continuar la degradació de les nostres institucions per part de la justícia espanyola”.

El següent pas és esperar quina és la decisió final del Tribunal Suprem. Torra espera guanyar les mesures cautelaríssimes presentades, tot i que la seva confiança en la justícia espanyola és nul·la i veu probable que aquest procés acabi amb la seva inhabilitació d’aquí uns mesos.

Quan ha estat preguntat per hipotètiques situacions on és inhabilitat, ha defensat que la realitat és que el Parlament i és qui ha decidit la situació i que per ara no s’ha de pensar en altres hipòtesis.

Pel que fa al debat d’investidura del Congrés, diu que JxCat no creu que hi hagi supòsits per facilitar un Govern, tal com ha defensat Laura Borràs aquesta tarda al Congrés dels Diputats.

Sobre la mesa de diàleg presentat en l’acord d’ERC amb el Psoe, ha declarat que és el president del Govern de Catalunya qui ha de liderar el diàleg polític entre Catalunya i Espanya.