Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

Torra es querella contra Andrés Betancor per l’escàndol de compaginar el càrrec de la JEC amb l’assessoria a Cs

El president inhabilitat detalla fins a sis casos que podrien haver estat contaminats i que l’afecten a ell, a Puigdemont o a TV3

Avatar
Agències 12/02/2021
Pla mitjà del MH President Quim Torra | ACN

El president de la Generalitat inhabilitat Quim Torra i Pla ha presentat una querella al Jutjat d’Instrucció de Madrid contra el membre de la Junta Electoral Central espanyola, Andrés Betancor Rodríguez, per un possible delicte d’incompliment del Codi Penal i de la Llei Orgànica de Règim Electoral General, en haver pogut compaginar feines d’assessorament a Ciutadans i la seva designació com a membre de la JEC. Quan això va passar, Torra seguia en el càrrec i les decisions d ela Junta Electoral van afectar processos posteriors que van acabar amb la inhabilitació de l’ara expresident de la Generalitat. Torra, però, anuncia ara la querella tot i que les feines d’assessorament de Betancor es van conèixer fa gairebé un any.

Segons sembla pel que s’ha anat publicant, Betancor va ocultar en la Comissió Consultiva de Nomenaments del Congrés la seva contractació a Ciutadans per a tasques d’assessorament jurídic, cosa que li hauria d’haver impedit compaginar les dues feines. La defensa de Quim Torra considera que en sotmetre’s a l’examen d’idoneïtat per ocupar el càrrec de vocal de la JEC, Betancor era plenament coneixedor d’aquesta normativa que li impedia participar en els procediments en què el partit pel qual havia estat contractat fos el denunciant o impulsor, l’afectat o el denunciat. Seria el cas, doncs, del procediment contra Torra per la pancarta que va acabar amb l’expresident inhabilitat.

Segons Torra, la simultaneïtat de feines fou ocultada per Betancor i Ciutadans fins que Eldiario.es va publicar una informació el 26 de febrer de 2020 que demostrava aquests
fets. Tots aquests fets no tindrien cap rellevància penal si Betancor s’hagués abstingut
d’intervenir en les resolucions o acords dictats a conseqüència dels escrits presentats a la JEC pel partit Ciutadans i, fins i tot, en assumptes que afectaven directament aquesta formació política. Però això, sembla ser, no va ser així.

En la querella, de fet, s’esmenten fins a sis procediments de la JEC en què Betancor va participar activament i que provenien d’actuacions de Ciutadans, entre elles, les que afecten a Torra, l’expresident Carles Puigdemont, els eurodiputats Clara Ponsatí i Toni Comín, TV3, o el departament d’Exteriors. És per això que Torra ha volgut denunciar els fets que l’han afectat a ell, a altres dirigents polítics i a institucions com TV3 i Catalunya Ràdio o algun departament del Govern.