Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Torra es mostra crític amb la taula de diàleg: “Estem desmobilitzats, perquè estem descarrilats”

|

- Publicitat -

Quim Torra, el president de la Generalitat inhabilitat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, ha exposat el seu punt de vista sobre l’avenç de l’independentisme. Torra ha criticat que hi hagi una “certa desorientació” sobre quina és la via amb què avançar. No entén que l’objectiu final sigui fer un referèndum, perquè considera que ja s’ha guanyat suficient legitimitat. Des de la seva perspectiva, precisament quan ja s’ha aconseguit superar la barrera del 50% de l’independentisme, s’hauria de seguir pressionant.

Una de les claus de volta, per Torra, és com es concretarà l’embat democràtic i ha criticat que el Gobierno entri a la taula de diàleg sense voler parlar d’amnistia i del dret a l’autodeterminació. Des del punt de vista de l’independentisme, ha dit que “estem desmobilitzats, perquè estem descarrilats” i ha demanat “als polítics que siguin clars amb la ciutadania”.

Publicitat

Torra ha afirmat que es busca una taula de diàleg per minimitzar els riscos, però ha emfatitzat que, segons el seu punt de vista, “l’independentisme no té un punt de vista de força”, ja que segons la seva experiència “han de dir quin embat democràtic faran si el diàleg no prosperà”, atès que creu que és el que aportarà solidesa al Govern català. El successor de Puigdemont a la Generalitat ha exposat que considera que l’estratègia de “dos anys de treva” no és correcta i no acaba de mostrar la seva confiança en la taula de diàleg.

Segons Torra, el Primer d’Octubre va funcionar, perquè hi havia un joc de poders i contrapoders en què ningú es podia escapar. És a dir, que ningú podia fer-se enrere i ha explicat que està a favor de la via pacífica, en la qual finalment si hi ha una majoria a favor de la independència, la comunitat internacional t’acabarà reconeixent. De fet, ha explicat que, segons ell, aquest hauria de ser el camí que hauria de seguir la Generalitat. Torra ha explicat que sent un profund respecte per Clara Ponsatí, i l’ha considerat molt coherent en relació amb la recent desvinculació de Ponsatí amb el Consell per la República.

En referència a les acusacions a la contra de Torra, per les quals va ser inhabilitat, i que encara estan obertes, ha explicat que la llei espanyola que l’acusa pot tenir una certa lògica a l’Estat espanyol, però afirma que s’ha demostrat que no té un recorregut internacional. Així, explica que, té assumit que el Tribunal Constitucional està perdut, però sap que va fer el que pertocava per defensar els drets fonamentals. Torra, ho planteja de manera retòrica la resolució dels processos judicials en què està immers: hi haurà algun jutge que posi els drets fonamentals per davant d’una ordre espanyola il·legal?

Finalment, ha comentat la posició del president del Gobierno, Pedro Sánchez. El predecessor d’Aragonès ha dit que considera que “és un supervivent i farà el que li permeti sobreviure un dia més”. Torra ha exposat que no sap sobre què vol parlar l’executiu espanyol a la taula de diàleg i que considera que és un aspecte clau a conèixer per afrontar-la.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut