Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Torra envia una carta a les autoritats europees per explicar la situació a Catalunya i demanar el “lockdown”

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat una carta a la Comissió Europea per explicar la situació del país, la posició dels experts, i aclarir que la Generalitat els està escoltant. “Estem sempre donant sortida i defensant allò que els nostres millors experts ens han anat dient què és el millor que podríem fer. Des de divendres passat vam demanar el confinament total”. Torra insisteix volen optar per una posició radical però que altres països han fet, i ho demanen també “per les zones de l’estat espanyol on urgeixen aquestes mesures”.

Ha contestat també a les crítiques per part dels polítics espanyols: “Jo sóc lleial als ciutadans de Catalunya, i per ells faré el que sigui. Estem aplicant el mínim sentit comú”. També ha aclarit que a l’entrevista de la BBC només demanava el lockdown.

Publicitat

A més, Torra retreu que l’alcalde de Madrid ha acabat demanant el mateix que demana ell des de divendres passat: Aïllar Madrid com a zona més afectada. També defensa que no ha volgut enviar la carta passada la cimera amb el president del Gobierno d’aquest diumenge, ja que “cada dia que passa la crisi és pitjor” i “necessitem respostes ja, i el millor seria un instrument legal que ens permetés que tothom es quedi a casa

El cap de l’executiu també ha assegurat que la coordinació amb el ministeri de Sanitat és “bona” i que és “receptiu” amb les peticions sobre subministraments. De fet, ha explicat que en els pròxims dies, de diumenge a dilluns, Catalunya rebrà un estoc “massiu” de material de protecció per als sanitaris, a més d’algunes proves, que haurien de donar tranquil·litat en aquest sentit durant unes dues setmanes. Torra ha mostrat molta preocupació pels respiradors disponibles als hospitals i ha dit que cal plantejar-se ja la sortida dels pacients més lleus cap a altres llocs, com ara hotels pròxims.

El president del Govern va parlar dijous amb deu directors d’hospitals catalans en una ronda de trucades que continuarà aquest divendres, i en què se’l va advertir que el sistema està a punt d’arribar al punt màxim de saturació.

Et pot interessar  Quim Torra: “Tot allò que no va ser Armand Obiols ho va ser Mercè Rodoreda”

Els Mossos actuaran “amb severitat” multant qui es desplaci pel territori sense necessitat aquest cap de setmana

Els Mossos actuaran “amb tota severitat” i aturaran “a qui sigui que es mogui pel territori sense necessitat de fer-ho”. Així ho ha expressat el president del Govern, que ha explicat que ha donat instruccions al Departament d’Interior, perquè al seu torn les traslladi als Mossos, perquè “s’imposin les multes més altes a qui gosi sortir aquest cap de setmana”. “Tothom s’ha de quedar a casa”, ha insistit Torra, que ha dit que els ciutadans no es poden arriscar a provocar “cap focus de conflicte”, i menys on hi ha “hospitals comarcals precaris”.

Torra encoratja a utilitzar l’app de Salut per fer seguiment dels símptomes del coronavirus

El president del Govern ha demanat a la ciutadania que es descarregui i utilitzar “massivament” l’aplicació impulsada pel Departament de Salut per fer seguiment dels símptomes del coronavirus, amb “informació fàcil que ens permetrà tenir un mapa de calor a Catalunya i conèixer on hi ha un gran focus d’infectats”. Fins ara, almenys 170.000 persones han bolcat la seva informació a l’aplicació, però no significa que totes elles presentin símptomes. L’aplicació s’anomena ‘StopCovid19Cat’ i els ciutadans poden informar del seu estat de salut sense haver de sortir de casa.

L’eina ha de permetre activar l’atenció primària si és necessari i, per als casos greus, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). L’apliació està integrada en el Servei Català de la Salut (CatSalut) pe relacionar les dades que s’hi entrin amb la informació prèvia del pacient. L’altra funció de l’app és generar informació per tenir un major coneixement sobre com es comporta la pandèmia.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut