Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Torra avisa l’Estat que la “repressió” ja se li “gira en contra”

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha avisat l’Estat que la “repressió” ja se li “gira en contra”. Durant la cloenda dels 125 anys de les Bases de Manresa, aquest dilluns a la tarda al Palau de la Generalitat, Torra ha reivindicat el document de 1892 com una “caixa de ressonància” de les aspiracions polítiques i “legítimes” del poble de Catalunya. El president del Govern ha dit que, després de 125 anys, hi continua havent líders socials i polítics condemnats a presó i a l’exili, però ha asseverat que l’independentisme està decidit per culminar les Bases de Manresa i la Mancomunitat amb la construcció de la República. A l’acte també hi ha participat la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, a més de l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, amb qui Torra s’ha reunit breument abans.

Torra ha dit que, “malauradament”, i 125 anys després del document de les Bases de Manresa, l’Estat manté l’estratègia de la “repressió”. Una actitud, però, que ha alertat que ja se li està “girant en contra” en comptes de “paralitzar” les aspiracions del catalanisme. “Ens referma més que mai la voluntat de perseverar, i és caixa de ressonància de les legítimes aspiracions polítiques del poble”, ha asseverat. En aquesta línia, el president ha assegurat que el compromís de Catalunya amb la llibertat és “irreductible”. Torra ha recordat que la premsa de Madrid ja va tractar les Bases de Manresa del segle XIX com un element “sediciós”, i ho ha comparat amb les condemnes contra els presos polítics. Així, al 1892 l’Estat ja parlava d’incloure el “separatisme” com a delicte al codi penal per aturar la iniciativa catalanista.

Publicitat
Et pot interessar  El TC desestima el recurs de Junqueras contra la decisió d'excloure'l de les eleccions generals del 2019

Junyent ha intervingut just abans que Torra. L’alcalde de Manresa ha recordat les paraules de Carles Puigdemont que, durant l’acte inaugural dels actes -el 24 de març de 2017-, va asseverar que l’única Catalunya “possible i viable” és la que vulguin els catalans.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut