Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Toni Comín defensa incorporar un “estat major” al CxRep, però sense substituir les funcions de Puigdemont

|

- Publicitat -

El vicepresident del Consell per la República (CxRep), Toni Comín, ha defensat reformular aquest òrgan i en incorporar un “estat major”, format per ERC, Junts, la CUP, ANC i Òmnium Cultural, però ha deixat clar que no ha de substituir les funcions de direcció del president exiliat Carles Puigdemont en l’entitat ni l’ha d’obligar a deixar la presidència.

“Cal veure com encaixem aquest òrgan amb els que ja existeixen –el Govern del CxRep i l’Assemblea de Representants–. Això no significa substituir, en cap cas, el Govern del CxRep”, que presideix Puigdemont, ha subratllat en una entrevista d’Europa Press.

Publicitat

El paper del Consell en aquesta legislatura ha estat un dels esculls en les negociacions d’investidura: Junts vol que sigui l’espai que coordini l’estratègia independentista mentre que els republicans apostaven perquè aquesta coordinació es fes fora d’aquest òrgan perquè el veuen partidista, però es van obrir a crear un ‘estat major’, semblant al que va dissenyar l’1-O, integrat en el CxRep i que s’encarregui de dirigir l’estratègia del procés sobiranista, tot i que ho condiciona al fet que l’entitat es reformuli.

El CxRep ja va emetre un comunicat en el qual va anunciar que començaria a abordar la seva reformulació amb ERC, Junts, la CUP, ANC i Òmnium, i ara Comín ha apostat perquè aquesta reforma passi per incloure l”estat major’ dins del Consell com un òrgan més a part del Govern del CxRep –que dirigeix l’entitat i presideix Puigdemont– i l’Assemblea de Representants –que integren diputats independentistes–.

“Crec que tothom entén per què és bo que l”estat major’ estigui dins del CxRep, és molt difícil que hi hagi un ‘estat major’ si no està dins del CxRep, però també hem de posar-nos d’acord en com refem les regles institucionals del CxRep”, a més de puntualitzar que només veu necessari crear aquest ‘estat major’ si l’estratègia és de confrontació amb l’Estat però no si s’aposta per la taula de diàleg que defensa ERC.

Lideratge de Puigdemont

Comín també considera que no té cap sentit que Puigdemont hagi d’abandonar la presidència del CxRep com una condició perquè ERC i la CUP acceptin entrar en la institució: “Qui havia d’impulsar el CxRep? Un govern a l’exili, o no? I el president a l’exili és el president Puigdemont”.

A més, l’eurodiputat de Junts ha assenyalat que el CxRep disposa d’unes regles de joc democràtic, i que en els propers mesos el president de l’òrgan el triarà l’Assemblea de Representants.

Sobre les negociacions amb els partits independentistes per a la investidura, Comín ha negat que el CxRep fos un dels esculls perquè, a parer seu, allò que impedeix arribar a un acord és saber què proposa ERC en cas que la taula de diàleg fracassi.

“L’escull no és el CxRep, no ho és. No ho ha estat mai. L’escull és el pla B. Junts no amaga que creu poc en la taula de negociació, però allà hi serà. Esperem que ERC respongui si creu molt poc o gens en el Preparem-nos –el document del CxRep per avançar cap a la independència– i en el desbordament democràtic”, ha assenyalat.

Et pot interessar  Zapatero espera que Puigdemont torni "amb totes les garanties" fruit d'una aplicació "efectiva i ràpida" de l'amnistia

“Què farem si la taula no funciona? Quin és el pla B?”, ha preguntat Comín, després d’advertir que l”estat major’ que volen impulsar només seria necessari si són capaços de traçar una estratègia independentista que vagi més enllà del diàleg amb l’Estat.

Segons Comín, en una negociació hi ha d’haver renúncies de totes les parts, però la pregunta és si la renúncia és fonamental en el teu relat: “Si a ERC li seria molt complicat fer un acord que exclogui la taula de negociació amb l’Estat, a Junts m’imagino que li ha de ser molt difícil fer un acord que exclogui la via del desbordament democràtic”

“Suplir” la Generalitat

Després que el candidat d’ERC, Pere Aragonès, demanés coordinació sense substitucions ni tuteles, Comín ha negat que l’entitat vulgui tutelar el Govern: “El CxRep neix per fer allò que la Generalitat no pot fer. Quin interès tenim a tutelar la Generalitat en allò què pot fer, si la nostra missió és suplir la Generalitat en allò què no pot fer?”.

Després d’apuntar que les funcions del president de la Generalitat són “totalment indelegables”, ha assegurat que no tenen interès a tutelar res que tingui a veure amb les funcions i competències autonòmiques del Govern, i que la voluntat del CxRep és actuar en els àmbits que queden fora d’aquest marc competencial.

Marta Rovira al CxRep?

Sobre que ERC i CUP acusin el CxRep de ser una entitat de Junts i de no representar tot l’independentisme, Comín els ha convidat novament a sumar-s’hi i ha destacat que no li sembla “just” que els acusin de partidistes.

“Que entrin. Això depèn d’ells. Si perquè ells s’hi integrin s’ha de reformular la governança, reformulem-la. Però retreure al CxRep que no hi són, perquè no hi vols ser, és curiós com a mínim”, ha remarcat Comín, que ha explicat que han ofert, reiterades vegades, que la secretària general d’ERC, Marta Rovira, entri com a vicepresidenta a l’entitat amb ell, però no ha volgut.

També ha reivindicat que la trajectòria política d’una part dels membres de la direcció del CxRep és d’esquerres, com la de Lluís Llach, Carme Garcia, Guillem Fuster i Aurora Madaula, motiu pel qual ha discrepat que s’identifiqui el CxRep amb Junts: “Dir que el CxRep és Junts, i Junts és CDC, no m’ho puc prendre seriosament”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut