Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Suspès sense nova data el judici contra Trapero i l’excúpula d’Interior per la crisi del coronavirus

A partir de dilluns s’havien de presentar les conclusions definitives i la setmana del 23 els informes finals

Agències 13/03/2020
El major Trapero -en primer pla- i els altres acusats, Cèsar Puig, Pere Soler i Teresa Laplana durant el tercer dia de judici. El 22 de gener del 2020.

Finalment, el judici contra l’exmajor dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero i l’excúpula d’Interior queda suspès sense data de represa per la crisi del coronavirus. En un principi, l’Audiència Nacional havia decidit anul·lar bona part de les actuacions però havia deixat fora del paquet la vista contra Trapero. Posteriorment, però, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el Ministeri de Justícia i la Fiscalia han pactat uns serveis mínims que exclouen la celebració de qualsevol judici. La vista a Trapero i l’excúpula d’Interior està en les fases finals. A partir de dilluns s’havien de presentar les conclusions definitives de les parts, i la setmana del 23 de març tocaven els informes finals i l’últim torn de paraula dels acusats.

El paquet de mesures pactat pels estaments judicials garanteix els tràmits judicials que, en cas de no fer-se, poguessin comportar un “perjudici irreparable”. També els internaments no voluntaris per raó de trastorn psiquiàtric.

També queden garantides les mesures cautelars “inajornables”, com ara les mesures de protecció de menors.

Els jutjats de violència sobre la dona faran serveis de guàrdia. Hauran d’assegurar el dictat de les ordre de protecció i qualsevol mesura cautelar en aquesta matèria tant per a dones com per a menors.

El Registre Civil prestarà “atenció permanent” durant les hores d’audiència, assegurant-se, en particular, de l’expedició de llicències d’enterrament, inscripcions de naixement o celebració de matrimonis.

A més, es garanteixen les actuacions amb detingut i altres inajornables com aixecaments de cadàvers, entrades i registres o d’altres. També qualsevol actuació en causa amb presos o detinguts i actuacions urgents en matèria de vigilància penitenciària.

En l’àmbit del contenciós administratiu es garanteixen les entrades sanitàries “urgents i inajornables”, drets fonamentals amb resolució urgent, mesures cautelaríssimes i cautelars urgents i recursos contenciós-electorals.

D’altra banda, es garanteixen els judicis del social declarats urgents per la llei i les mesures cautelars urgents i preferents, així com els processos d’ERO i ERTO.

Queden igualment garantits els processos en què s’al·legui vulneració de drets fonamentals i que siguin urgents i preferents.

Finalment, els presidents dels tribunals superiors de justícia, de les audiències provincials i els jutges degans adoptaran les mesures pertinents relatives al cessament d’activitat a les dependències judicials on hi ha les seves seus, així com el tancament o desallotjament d’aquestes si calgués.