Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Solé exigeix a la UE que prengui partit en la resolució del conflicte català

Jordi Solé, eurodiputat d’ERC, retreu a Pedro Sánchez que “la repressió continua” i que és incoherent que es parli de diàleg mentre a l’Audiència Nacional “es fabriquen” unes acusacions de terrorisme per deslegitimar l’independentisme

Agències 15/09/2021
Jordi Solé, eurodiputat d'ERC en declaracions al Parlament Europeu el 14 de setembre

L’eurodiputat d’ERC, Jordi Solé, integrat en el grup Verds-Ale, ha demanat aquest dimecres a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, donar suport a la taula de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat, mentre que l’eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha retret al president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, que la “repressió continua”, malgrat que parli de diàleg.

En la seva intervenció davant el Parlament Europeu durant el Debat sobre l’Estat de la Unió, Solé ha defensat que, malgrat que augura que Von der Leyen insistirà que es tracta d’un assumpte intern, la UE hauria de “seguir aquesta negociació i donar-hi suport tant com pugui”.

“En un espai democràtic com el que volem que sigui la UE, els conflictes sobre l’autodeterminació necessiten una solució democràtica i negociada. Altres respostes de tipus autoritària no tenen cabuda en la nostra UE”, ha afegit el dia que la taula de diàleg es reunirà a Barcelona. Aquestes declaracions han estat una crida de Solé, perquè la Unió Europea prengui partit en la resolució del conflicte, i que per tant, no mostri una passivitat, que afavoreix a l’Estat espanyol.

De la seva banda, Ponsatí ha recriminat a Sánchez que parli de diàleg, malgrat que “la persecució continua”, i ho ha exemplificat amb el fet que l’Audiència Nacional hagi processat per presumpta pertinença a organització terrorista els 13 membres dels CDR vinculats a l’operació Judes, perquè creu que els càrrecs pels quals se’ls acusa estan fabricats.

Resulta, per tant, estranyament coincident que l’Estat hagi incrementat la tensió amb els CDR amb una voluntat d’atemorir l’independentisme i alhora deslegitimar-lo justament el mateix dia que s’inicia la taula de diàleg.

“Què és el que proposa Sánchez? Repressió política i cultural, sufocació econòmica i submissió, però els catalans no sucumbeixen a la por”, ha recordat la manifestació de dissabte amb motiu de la Diada i ha insistit que, a parer seu, cap altre moviment a Europa té tant suport popular com l’independentisme.

Així, ha avisat que, “malgrat la repressió espanyola i la indiferència de les institucions europees”, l’independentisme aconseguirà tirar endavant, segons ella.