Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Sis minuts de silenci a Barcelona per recordar les víctimes del 17-A en el sisè any després de l’atemptat

La Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats pel Terrorisme celebra la notícia però lamenta la tardança: "És l'únic país a Europa on hi ha hagut atemptats gihadistes i no s'ha fet una comissió d'investigació"

|

- Publicitat -

La ciutat de Barcelona ha homenatjat aquest dijous amb sis minuts de silenci les víctimes de l’atemptat del 17 d’agost del 2017, ocorregut ara fa sis anys a les Rambles. En aquest sisè aniversari dels tràgics dels fets, finalment l’Estat espanyol, a petició de Junts, ha accedit a impulsar una comissió que investigui a fons l’atemptat, les connexions del CNI espanyol amb l’imam Es-Saty, si els aparells de l’estat tenien informació sobre els atemptats i per què no es van poder evitar. La Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats pel Terrorisme (UAVAT) ha celebrat la creació de la comissió, tot recordant que una de les seves principals reclamacions ha estat sempre la d’impulsar una comissió d’investigació sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017.

Les víctimes fa sis anys que demanen saber la veritat i no se les escolta

Víctimes, familiars i ciutadans s’han congregat al pla de l’Ós de la Rambla, just al tram on va acabar el recorregut mortífer la furgoneta que va atropellar diverses persones de forma mortal i en va deixar desenes de ferides. Allà, han dipositat clavells blancs en quatre jardineres mentre una violoncel·lista interpretava ‘El cant dels ocells’. En acabar l’acte, i després del minut de silenci oficial, els familiars i les víctimes han fet sis minuts més de silenci com a símbol de protesta pels anys que fa que no se senten escoltats pels polítics des del 17-A.

Publicitat

Els representants de les institucions catalanes també han participat en l’acte de record. Després que ho fessin els familiars i les víctimes, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, o l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, entre altres, han dipositat els corresponents clavells blancs. També hi han participat la presidenta del Parlament, Anna Erra; la consellera de Justícia, Gemma Ubasart; el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto; i la tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet.

Et pot interessar  VIDEO | Òmnium encartella les capitals del país amb el lema 'Protestar no és terrorisme' a l'inici de la campanya del 12-M

“Espanya és l’únic país a Europa que ha patit atemptats gihadistes i no els ha investigat”

L’acte d’homenatge ha coincidit amb l‘anunci d’un acord entre Junts i el PSOE per tal de crear una comissió d’investigació sobre els dos atemptats, a canvi que el partit independentista donés suport a la candidatura de la socialista Francina Armengol per a la mesa del Congrés dels Diputats. La UAVAT ha celebrat que finalment el govern espanyol, tot i que en funcions, accedeixi a investigar els fets a fons i sense vetar compareixents. Un assessor de la unitat, Robert Manrique, ha celebrat la notícia en una atenció als mitjans posterior a l’acte.

“Si realment un dels pactes entre Junts i PSOE implica fer la comissió d’investigació benvinguda sigui” ha afirmat Manrique. El representant també ha lamentat que fins ara encara no hagi estat possible aquesta comissió i, per contra, ha celebrat que sí que s’impulsés des del Parlament de Catalunya. “Espanya és l’únic país a Europa on hi ha hagut atemptats gihadistes i no s’ha fet una comissió d’investigació”, ha remarcat. Segons ell, no es tracta de “tirar-se les culpes” sinó estudiar què va fallar per evitar que torni a succeir.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut