Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

Sense sorpreses: L’Audiència Nacional deixa sense veu la Generalitat pel cas Pegasus i no podrà ser acusació popular

Calama sosté que “no hi ha habilitació legislativa general perquè les persones jurídiques públiques l’exerceixin”

Agències 18/05/2022
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el seu vicepresident, Jordi Puigneró Data de publicació: dimarts 22 de març del 2022, 10:31 Localització: Barcelona Autor: Jordi Bedmar/Generalitat de Catalunya

El magistrat de l’Audiència Nacional que investiga el cas Pegasus, José Luis Calama, ha rebutjat que la Generalitat sigui acusació popular per “manca de legitimació”. Calama ha desestimat la petició del Govern perquè “actualment no hi ha habilitació legislativa general perquè les persones jurídiques públiques exerceixin l’acció popular”. “La manca de legitimació de la Generalitat de Catalunya per personar-se en les presents actuacions en la referida qualitat apareix de forma meridianament clara”, diu Calama en una interlocutòria que va en línia amb la posició de la fiscalia, que es va oposar a la petició de la Generalitat.

Calama no creu que la legitimació de la Generalitat es pugui sustentar en la normativa autonòmica que invoca el Govern en la seva petició i sosté que l’acció pública en aquest procediment penal correspon en exclusiva al ministeri públic.

Per a Calama, en aquest procediment “no existeix previsió legal específica en què pugui emparar-se la personació pretesa”. El magistrat investiga en aquesta causa l’espionatge al president espanyol, Pedro Sánchez, i a la resta de ministres arran d’una denúncia presentada per l’Advocacia de l’Estat.