Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

S’avançarà en una taula de diàleg sense Sánchez i Aragonès? En marxa la tercera reunió entre executius

|

- Publicitat -

La tercera reunió de la taula de diàleg ja ha començat. Els i les representants de la Generalitat i la Moncloa es reuneixen des d’aquest dimecres a les 10 hores al Ministeri de la Presidència, en la represa de les negociacions entre els dos executius. El Govern el representen la consellera Laura Vilagrà i el conseller Roger Torrent -els dos noms fixes-, i s’hi han sumat Joan Ignasi Elena i Natàlia Garriga. El govern espanyol repetirà la delegació, formada per Félix Bolaños, Yolanda Díaz, Miquel Iceta i Isabel Rodríguez. De la reunió s’espera que en pugui sortir un document per rubricar els “acords”. Després de la trobada, Vilagrà i Bolaños atendran la premsa, per separat.

La consellera de la Presidència va dir dilluns a Catalunya Ràdio que a la taula de diàleg es poden fer “avenços” per desjudicialitzar la política. Vilagrà va afirmar que s’ha de començar per “elements parcials”, però per allà on hi hagi “més possibilitat que s’arribi a acords”.

Publicitat

D’altra banda, segons fonts del govern espanyol, la taula de diàleg ha de permetre segellar avui un document concret que dimarts a la tarda ja es trobava en fase molt avançada, i que hauria quedat tancat abans de l’inici de la reunió. Així, el document ha arribat a la taula en forma de preacord, i és fruit dels contactes que han mantingut en les últimes setmanes Vilagrà i Bolaños, però també hi han participat altres departaments.

Segons fonts de l’executiu espanyol, serà un text “molt concret”, que en tot cas no inclourà referències a l’amnistia o al referèndum perquè l’executiu busca “acords” i no desacords. La Moncloa no vol avançar cap dels seus continguts amb l’objectiu d’arribar a la reunió amb les tasques enllestides i un document tancat. Es tracta, segons fonts del govern espanyol, de culminar les tasques amb discreció amb l’objectiu de fer possible l’acord.

Preguntada ahir per si el document pot incloure alguna iniciativa sobre la reforma del delicte de sedició, la portaveu del govern espanyol va insistir que el seu executiu valora “positivament” la possibilitat de fer modificacions per homogeneïtzar-lo amb la resta de països europeus. En tot cas, va reiterar que ara per ara no hi ha majoria al Congrés per aprovar-lo, en referència a un possible desacord amb ERC i Junts –fins ara partidaris de la derogació- sobre la profunditat de la reforma.

Et pot interessar  Albiach vol que una de les primeres accions del nou govern català sigui reactivar la taula de diàleg, que l'espanyol va cancel·lar

Tercera reunió

La taula de diàleg es va reunir per segona i última vegada el 15 de setembre al Palau de la Generalitat, amb la presència també dels dos presidents, Pere Aragonès i Pedro Sánchez.

L’organisme negociador s’havia de tornar a reunir “a principis d’any”, però la falta de concreció de temes i acords i, sobretot, el ‘Catalangate’, han fet endarrerir la trobada. El Govern, de fet, va “congelar” les relacions amb la Moncloa, fins que Vilagrà i Bolaños les van suavitzar en diversos contactes durant les últimes setmanes.

Els dos presidents ja es van reunir el 15 de juliol a la Moncloa, on van acordar que la taula de diàleg es reuniria aquesta setmana. D’altra banda, la consellera i el ministre de Presidència també van acordar que l’òrgan negociador entre els dos executius es reuniria, almenys, dues vegades fins acabar l’any. Així, a banda de la d’avui, la taula tornarà a celebrar una nova reunió aquest 2023.

Sense Junts

Tal com ja va passar al setembre del 2021, cap representant de Junts no assistirà a la reunió de la Moncloa. El partit de Laura Borràs i Jordi Turull manté la seva proposta de noms per a la delegació: el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró; el propi Turull, Jordi Sànchez -aleshores secretari general, càrrec que ara ocupa l’exconseller de Presidència i expres polític indultat-; i la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras.

D’aquests 4 noms, només Puigneró forma part del Govern. I Aragonès defensa que l’acord entre ERC i Junts per la seva investidura i la legislatura actual incloïa que els representants de la Generalitat havien de formar tots de l’executiu. Junts va atribuir la decisió a un “veto” del PSOE.

Fonts de Junts admeten que és un tema “delicat” per la formació, ja que hi ha veus dins del partit que preferirien formar part de la taula de diàleg, sobretot en cas que hi hagi certs avenços i acords. De moment, però, a la reunió d’avui a la Moncloa només hi ha representants governamentals d’ERC, PSOE i Unides Podem.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut