Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024
Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024

Sánchez trasllada a Felip VI que està disposat anar a la investidura i promet negociar dins del marc de la Constitució

El líder del PSOE recorda a Feijóo que el procés d'investidura no és "una exhibició"

|

- Publicitat -

El president del govern espanyol en funcions i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha transmès aquest dimarts al rei Felip VI que està disposat a sotmetre’s a la investidura. En una compareixença a la Moncloa després de la reunió amb el monarca, ha afirmat que, a diferència de Feijóo, ell està en condicions d’aconseguir “una majoria” per a la formació d’un govern de progrés. Segons Sánchez, la votació de la setmana passada per a la mesa del Congrés, on Francina Armengol va comptar amb 178 vots (inclosos Junts i ERC), demostra que el PSOE pot obtenir els suports de les formacions independentistes, amb qui dialogarà, ha dit, dins del “marc de la Constitució” i sempre de manera “coherent” amb el que ha fet fins ara.

Sánchez ha recordat al monarca que els socialistes poden disposar de més suports que els populars. “Nosaltres tenim un avantatge respecte al PP: que podem parlar amb totes les forces menys una, i el PP només pot parlar amb aquesta una”, ha dit.

Publicitat

Per tant, segons el president espanyol, “només hi ha una majoria parlamentària possible, la liderada pel PSOE”. “No hi ha altra alternativa que consolidar un govern de progrés”, ha sentenciat, i els que van plantejar la derogació de l’obra anterior “han fracassat i van ser derrotats per les urnes”.

En aquest marc, ha afirmat que ell respectarà qualsevol decisió que pugui adoptar Felip VI, que en les pròximes hores farà públic si proposa la investidura d’un dels dos candidats o bé si atorga més temps als grups per construir la majoria que necessiten.

“Diàleg i Constitució”

Et pot interessar  La Moncloa torna a tancar la porta al referèndum i emmarca el discurs d'Aragonès al Senat en la campanya del 12-M

Pel que fa a les negociacions amb les formacions independentistes, Sánchez ha perimetrat el seu àmbit d’actuació: “El diàleg és el mètode i la Constitució és el marc”, ha afirmat. En tot cas, ha recordat que és el TC, i no el govern espanyol, qui dirimeix si els projectes i actuacions de l’executiu són constitucionals.

Segons Sánchez, el seu àmbit d’actuació respecte a Catalunya ha quedat demostrat al llarg d’aquests cinc anys, on ha fet passos efectius, ha dit, per a la “normalització i estabilització” després d’heretar una de les crisis territorials més greus de la democràcia.

“Amb els resultats del 23-J a Catalunya”, segons Sánchez, “sembla clar que la societat catalana aposta definitivament pel retrobament i la convivència, i a partir d’aquí manifesto que actuarem amb coherència, que el diàleg és el mètode i la constitució és el marc”

“La investidura no és una exhibició”

Sánchez ha afirmat que respectarà la decisió del monarca, però ha recordat que Feijóo té un sostre de 172 vots i “nosaltres tenim un sostre mot més alt”. “Si Feijóo vol xocar per tercera vegada amb la realitat, està en el seu dret”, ha dit, però “la investidura no és una exhibició”, sinó que té com a única finalitat “reunir el suport parlamentari per a un projecte definit”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut