Dissabte, 11 de juliol de 2020 - Edició 715
La República

Sánchez no obté majoria suficient i espera ser investit dimarts

Si obté la mateixa votació que avui, dimarts en tindrà prou per ser investit com a president del Govern d’Espanya

Avatar
Agències 05/01/2020
El president del govern espanyol en funcions i candidat a la investidura, Pedro Sánchez, prenent apunts durant el debat d'investidura al Congrés dels Diputats el 5 de gener del 2020.
El ple del Congrés dels Diputats ha rebutjat la investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez, com a president del govern espanyol en primera votació. El líder del PSOE no ha assolit la majoria absoluta requerida -situada en 176 diputats- tot i haver sumat als 120 escons socialistes el suport de Podem (34 vots i no 35 per l’absència d’una diputada dels comuns), el PNB (6), Terol Existeix (1), Nova Canàries (1), Més País (2), Compromís (1) i BNG (1). Així doncs, s’ha quedat a deu vots de la majoria absoluta amb 166 diputats a favor, 165 en contra i 18 abstencions en primera volta i haurà d’esperar a la votació de dimarts per revalidar el càrrec de president del govern espanyol, on la majoria simple que li atorguen els acords assolits sí seran suficients per ser investit, si no hi ha cap canvi.
Si no hi ha cap absència a la segona votació, Sánchez espera obtenir 167 vots afirmatius per superar la segona volta amb un estret marge de només dos diputats, amb l’ajut de les 18 abstencions d’ERC (13) i EH Bildu (5). Els 165 ‘no’ són de PP (89), Vox (52), Cs (10), Navarra Suma (2), PRC (1), JxCat (8), la CUP (2) i CC (1).

El ple es reprendrà dimarts a les 12 h amb un nou debat en format reduït que culminarà amb una nova votació on el president en funcions només necessitarà més vots afirmatius que negatius per a ser investit.

Absències a la primera votació

La diputada dels comuns Aina Vidal no ha assistit a la votació d’aquest diumenge per malaltia i no ha pogut tramitar la delegació de vot, per això hi ha un vot afirmatiu menys dels que espera Sánchez per ser investit dimarts.

Un diputat del PNB, Íñigo Barandiaran, ha votat de manera telemàtica. Els diputats presents han votat un per un anunciant el sentit del seu vot en veu alta a mesura que se’ls ha cridat.

Relacionats