Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Sánchez no ajuda al diàleg demanant que l’independentisme “no quedi ancorat a 2017”

|

- Publicitat -

El president del Gobierno, Pedro Sánchez, ha emplaçat aquest dimecres l’independentisme a “aprendre dels errors”, “mirar endavant” i “prioritzar” qüestions importants que afecten el dia a dia dels seus ciutadans en comptes d’estar “ancorat a 2017”. Ho ha fet en resposta a una pregunta sobre el retrobament d’aquest dimecres entre l’expresident i exvicepresident de l’1-O, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, després de gairebé quatre anys de presó i exili. Sánchez ha assegurat que “l’agenda de retrobament” del seu executiu busca “superar el 2017”, i per aquest motiu cal que la Generalitat “obri un procés de diàleg amb l’altra part de Catalunya que no comparteix les seves tesis independentistes”.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions en roda de premsa amb el primer ministre de Letònia, Arturs Krisjanis Karis, en el marc de la gira que ha fet pels països bàltics. Poc abans, durant una ofrena floral a les víctimes de la guerra d’independència letona al Monument de la Llibertat, dues persones han exhibit –més enllà de la línia policial- una estelada que ha estat captada per les càmeres durant l’acte.

Publicitat

La qüestió s’ha traslladat a la roda de premsa en una pregunta al primer ministre letó, a qui el periodista que ha pres la paraula ha recordat que un parlamentari letó, Boris Cilevics, va redactar l’informe del Consell d’Europa que demanava l’alliberament dels presos independentistes i la fi de la repressió.

Krisjanis ha recordat que “a cada país hi ha processos que des de fora es poden interpretar de maneres diferents”, i ha assegurat que la qüestió catalana és “un afer intern d’Espanya que s’ha de resoldre de manera interna”. “No penso donar recomanacions sobre com resoldre aquesta situació”, ha sentenciat.

Et pot interessar  Sánchez demana a Feijóo que forci la dimissió d'Ayuso: "Després del que s'ha conegut avui no té excusa"

En el seu torn de resposta a una pregunta sobre el retrobament entre Puigdemont i Junqueras, Sánchez ha defensat la seva “agenda per al retrobament” i ha insistit que cal traslladar al conjunt de la societat catalana “que ens necessitem tots i comptem amb tots”, i per tant cal que l’independentisme “obri” aquest diàleg i “prioritzi les coses que són importants per a la societat catalana”, com són, ha dit, “la salut, la vacuna, superar la corba de contagis, la reincorporació després dels ERTO, la recuperació dels negocis i les vacances, que són qüestions que importen i molt al conjunt de la ciutadania de Catalunya i l’Espanya”.

“El govern de la Generalitat té tot el suport del govern d’Espanya per superar junts el drama del covid i construir entre tots un futur, però no ens mereixem seguir ancorats al 2017”. “Mirem endavant, avancem i superem un trencament que va ser molt important al conjunt de la societat catalana al 2017”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut