Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

Sánchez: «Mentre el PSOE estigui al timó, la Constitució regirà d’est a oest»

Alerta a les CCAA que els projectes elegibles per als fons europeus «no poden ser localistes».

Redacció 06/12/2020
El president espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez

En el decurs d’una àmplia entrevista aquest diumenge a El Periódico, el president de l’Executiu, Pedro Sánchez, ha assegurat que «mentre el PSOE estigui al timó del Govern d’Espanya, la Constitució espanyola regirà d’est a oest i de nord a sud, del primer a l’últim dels articles». Sempre ha estat la seva tònica, que vincula «una concepció d’Espanya diferent de la de la dreta, molt més plural, molt més diversa».

Ha dit que Espanya necessita estabilitat política i els nous Pressupostos, que es recolzen en mesures socials, la canalització dels fons europeus i la transició ecològica i digital: «Hem apel·lat a la unitat parlamentària al voltant d’uns pressupostos necessaris, imprescindibles, hi ha hagut partits polítics, el de Puigdemont, el de Casado i el d’Abascal que s’han desentès de la ciutadania», ha lamentat.

Ha apostat pel diàleg social i la pau social per abordar reformes estructurals del mercat laboral, en un moment en què augura «una caiguda brusca» de l’activitat econòmica en el marc de la crisi de la COVID-19. «En aquest context, el que és important és garantir la pau social i, per tant, apostem decididament i rotunda pel diàleg i l’acord social, perquè crec que és el que volen els actors socials», ha sostingut.

Segons ell, el Govern prioritza ara garantir la solvència de les empreses, com fa a través de les línies ICO, mentre que la injecció de capital s’aplicarà a través del pla Horeca per a hotels, restauració i cafeteries, «un pla específic per a un sector que és competitiu» i que necessita suport. «Hi haurà plans específics per al turisme? Sens dubte. Hi haurà plans específics per a determinats territoris on el sector del turisme és clarament el motor de l’economia? Doncs sí», ha afirmat.

Fons europeus
Per gestionar els fons europeus –ha explicat– el Govern recorrerà a instruments clàssics de col·laboració publicoprivada i de cooperació entre l’Estat i les comunitats autònomes, ja alguns nous per «vehicular de manera eficaç, per fer aquest salt de competitivitat, 140.000 milions d’euros» en sis anys.

En aquest sentit, ha destacat que el Govern ha alertat a les comunitats autònomes que els projectes elegibles per als fons que s’han de tirar endavant vinculats a la transició ecològica i digital, i que «no poden ser localistes».