Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Sánchez, lluny de retornar competències: defensa el comandament únic de Sanitat per evitar “desordres i divisió”

|

- Publicitat -

El president del Gobierno, Pedro Sánchez, ha demanat aquest dimecres “disculpes” pels errors del seu executiu en la gestió de la crisi, però ha apel·lat a la “unitat d’acció” per engegar polítiques que combatin la crisi, i ha defensat el comandament únic. Aquest -ha dit- és un pla “asimètic, gradual i coordinat” i”asimetria no significa desunió ni desordre”. “La unitat ha salvat milers de vides, i ara necessitem estendre-la a nivell econòmic, polític i social”, ha sentenciat. En aquest marc ha advertit que la desescalada “no és una competició entre CCAA”. En aquesta nova pròrroga de l’estat d’alarma –ha dit- les CCAA “aniran recuperant capacitats i tindran el suport lleial del govern d’Espanya”.

Sánchez ha comparegut al Congrés sense disposar encara d’una majoria assegurada per fer prosperar la pròrroga de l’estat d’alarma fins el 7 de juny. El president espanyol ha lligat els vots de Cs, -amb qui va assolir dimarts un acord per prorrogar només l’estat d’alarma 10 dies- però necessita almenys el vot del PNB per no haver de dependre de les negociacions amb ERC.

Publicitat

“Ningú té dret a malgastar el que hem aconseguit entre tots”

En un discurs de poc més d’una hora, el president espanyol ha defensat la nova pròrroga perquè “és el poble espanyol el qui ha fet retrocedir el virus” i “ningú té dret a malgastar el que hem aconseguit entre tots en aquestes setmanes de confinament”. Segons Sánchez, “l’estat d’alarma ha funcionat i la desescalada està funcionant” i només es pot combatre possibles rebrots del virus des de la “col·laboració, la solidaritat i la lleialtat institucional, perquè la desescalada no és una competició entre CCAA”.

Sánchez ha afirmat que la pròrroga que demana és “diferent” a les altes perquè “l’única autoritat delegada” és el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha de ser qui “juntament a les CCAA” marqui els ritmes d’aquest procés. Segons el president espanyol regirà “el règim de la cogovernança” i les administracions disposaran de marge per determinar les mesures que considerin i la gestió dins del seu àmbit de competència.

Et pot interessar  Sánchez afirma que "Espanya està preparada per reconèixer l'Estat palestí"

Segons el president espanyol, en aquestes setmanes d’estat d’alarma les CCAA “mai han perdut la corresponsbailitat en l’exercici competències” i només “s’han vist “coordinades i reforçades” pel Ministeri de Sanitat. Ara, ha assegurat, “aniran recuperant les capacitats” i “tindran el suport lleial del govern Espanya”.

“La crispació política s’ha demostrat inútil”

Sánchez ha criticat les forces de la dreta que votaran en contra de la pròrroga. “Encara no és el moment d’aixecar l’estat d’alarma” perquè les lleis ordinàries “estan pensades per situacions ordinàries i tenen buits impossibles de cobrir que només entorpirien el procés jurídic, desviarien energies i enredarien la coordinació entre administracions”.

Refoma de quatre lleis

En canvi, Sánchez ha anunciat que pensa negociar la modificació de diverses lleis quan s’aixequi l’estat d’alarma. Són, ha dit, “reformes necessàries i molt concretes” per gestionar la pandèmia. Es tracta de la Llei general de sanitat, la Llei de cohesió i qualitat del sistema de salut i la llei general de salut pública, a més de la llei de Seguretat Nacional, que aborda entre altres les situacions de pandèmies i epidèmies.

Defensa la limitació del dret de manifestació

Sánchez també ha advertit que a hores d’ara “seria una irresponsabilitat extraordinària restablir plenament la normalitat en el dret de reunió i esdeveniments com concerts i manifestacions, perquè “si hem arribat tots a la conclusió que alguns d’aquestes esdeveniments poden propagar el virus, no sembla que sigui sensat permetre la celebració sense límits d’aquest tipus de manifestacions”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut