Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

Sánchez admet que l’execució a Catalunya és insuficient però ho justifica pels “colls d’ampolla” i l’alça de preus

El president espanyol treu ferro a l'infrafinançament crònic i encara té la barra de dir que la Generalitat sempre ha tingut "problemes"

|

- Publicitat -

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha admès que el nivell d’execució de la inversió de l’Estat a Catalunya dels pressupostos generals de l’Estat és “insuficient” i només se situa en el 43% del previst el 2022. Ha recordat que la Generalitat també ha tingut “sempre” problemes a l’hora d’executar els seus pressupostos, perquè el grau d’execució del Govern el 2018 va ser del 51%, el 2019 el 66%, el 2020 el 68%, el 2021 el 64% i el 2022 el 50,5%. “No és que tinguem res contra Catalunya i els catalans”, ha dit, sinó que “totes les administracions hem estat víctimes dels colls d’ampolla, de l’alça dels preus de les matèries primeres i de tot el que ha fet alentir l’execució d’inversions importants a Catalunya”.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions en resposta a una intervenció de la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, que li ha retret que només prometi diners a Catalunya quan hi ha eleccions al Parlament. Segons Nogueras, “quan es tracta de Catalunya, el PSOE incompleix i la seva sucursal catalana calla i acata”.

Publicitat

El president espanyol ha apuntat que per valorar el grau d’execució del 2022 cal tenir en compte el crèdit final, i no l’inicial, i als pressupostos del 2022 cal sumar-hi els 1.069,9 milions d’euros pagats a Abertis per posar fi als peatges a Catalunya. “Si tenim en compte aquesta quantitat els 2.016,9 milions d’euros d’execució a Catalunya equivalen al 91,4% del crèdit inicial”.

Sánchez també ha fet una defensa aferrissada de l’estratègia del PSC a Catalunya. “Unir és servir” i aquesta “és la proposta de Salvador Illa i el que necessita Catalunya per als pròxims quatre anys”, ha dit, perquè a Catalunya “hi ha problemes greus” com els que descriu l’informe PISA sobre educació, el desplegament d’energia renovable en comparació a la resta d’Espanya, i “com s’estan patint les conseqüències del canvi climàtic en la sequera i com en els últims anys no s’han construït dessaladores”.

Et pot interessar  Aragonès titlla la proposta de finançament d'Illa de "cafè descafeïnat i aigualit per a tothom"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut