Dijous, 8 de desembre de 2022 - Edició 1596
La República

Salut començarà a vaccinar dilluns les forces d’ocupació

El TSJC va donar un termini màxim de deu dies al Govern per reprendre la vaccinació dels policies espanyols i guàrdies civils per arribar a “la mateixa proporció” que la dels mossos

Agències 29/04/2021
Finalment el Govern, per ordre judicial, alterarà el seu pla de vaccinació per prioritzar la dels agents de les forces d'ocupació.

La Conselleria de Salut de la Generalitat administrarà la vacuna contra la covid-19 de Moderna als agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional espanyola a partir de dilluns, han informat fonts coneixedores aquest dijous a Europa Press. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va donar un termini màxim de deu dies al Govern -que expira el dia 6 de maig- per reprendre la vacunació contra la covid-19 dels policies nacionals i guàrdies civils per arribar a “la mateixa proporció” que la dels mossos d’esquadra.

En una interlocutòria que ha consultat Europa Press, el TSJC ressaltava les “dades eloqüents” sobre la vacunació dels cossos policials a Catalunya: el 24 de març, s’havia vacunat el 77% dels mossos, el 68,9% dels agents de les policies locals i el 77,9% dels efectius de la Guàrdia Urbana de Barcelona; comparat amb el 3,6% dels policies nacionals i el 2,8% dels guàrdies civils a Catalunya.

“No calen gaires proves per entendre que la demora en la vacunació dels funcionaris dels cossos i forces de seguretat que estan en actiu pot situar aquests funcionaris en una situació de risc per a la seva salut (fins i tot de risc greu o irreparable) superior a altres grups de població”, diuen els magistrats per justificar la mesura cautelar. El vaccí de Moderna requereix dues dosis per generar immunitat contra el virus amb un interval mínim de 28 dies entre inoculacions i, a Catalunya, s’ha administrat a professionals sanitaris i pacients amb malalties cròniques, entre altres pacients amb complexitat.

A Catalunya es va començar a vacunar amb AstraZeneca els col·lectius essencials –entre els quals els policies– atesa la limitació de vacunar persones més grans de 55 anys que hi havia a Espanya, però es va frenar arran de la suspensió cautelar d’aquest vaccí i, quan es va reprendre, va passar a ser per a més grans de 60 anys; per això es va deixar d’inocular sectors essencials en detriment de la població general més vulnerable concorde a un criteri d’edat, segons va explicar la Generalitat.