Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

Saliente defensa la prostitució voluntària com una “estratègia de supervivència” i en reclama la despenalització

La CUP proposa incloure el tractament de la prostitució forçada dins dels serveis de violència masclista de l’ajuntament

Agències 16/05/2019
Pla mig de la cap de llista de la CUP a les eleccions municipals de Barcelona, Anna Saliente, durant la presentació de la llista, el 4 d'abril del 2019. (Horitzontal)

La cap de llista de la CUP a Barcelona, Anna Saliente, ha defensat aquest dijous la prostitució voluntària com una “estratègia de supervivència” davant la situació de “pobresa femenina” a la ciutat i ha reclamat l’eliminació de tota normativa que criminalitzi el fet. Al seu parer, les polítiques “prohibicionistes” el que fan és “augmentar el risc” al qual estan sotmeses les dones, en forma de malalties de transmissió sexual o agressions sexuals. En un esmorzar informatiu, Saliente ha demanat garantir els drets de les treballadores i buscar alternatives laborals per les que no s’hi vulguin dedicar. Ho ha diferenciat de la prostitució forçada i el tràfic de persones, problemàtica que ha demanat tractar dins del circuit de serveis de l’ajuntament sobre violència masclista.

En l’esmorzar Primera Plana de ‘El Periódico’, la cupaire ha denunciat que l’actual ordenança de civisme a Barcelona, aplicada del 2006 al 2015, “penalitza” la prostitució i aplica multes tres vegades superiors a les dones que exerceixen de forma voluntària de les que no. Aquesta ordenança no s’ha aplicat en l’última legislatura. El fet que no hi hagi una regulació explícita comporta, segons Saliente, que moltes dones que exerceixen la prostitució pateixin una vulneració de drets laborals. La CUP proposa garantir drets com l’empadronament, l’accés a l’habitatge o el sistema sanitari. “Allò que està defensant el ‘gobierno feminista’ del PSOE no és abolicionisme, sinó prohibicionisme”, ha afirmat.

Saliente retreu a Colau que busqui socis “més a la dreta”

L’alcaldable ha dit que el projecte dels comuns no “confronta els poders fàctics”, i ha insistit en què no han “trencat amb l’ADN de la marca Barcelona”. En aquest sentit, ha lamentat que els últims quatre anys Colau hagi anat a buscar socis que “reproduïen el mateix model” de ciutat i que han “frenat el canvi”. “No ens han anat a buscar com a soci preferent. Sempre primer el PSC i ERC, partits més a la dreta”, ha assegurat la candidata.

D’altra banda, Saliente ha celebrat que la CUP “hagi arrossegat” els últims dies propostes d’ERC que porten en el programa anticapitalista, com el rebuig a qualsevol forma de feixisme o l’expropiació de pisos buits. “Quan ho hem posat sobre la taula, Maragall ho ha dit”, ha assegurat.

Desobediència i fragmentació del vot

Saliente ha confessat que la fragmentació del vot independentista “pot ser un risc”, però s’ha desmarcat de projectes polítics com el de JxCat o Barcelona és capital, de Jordi Graupera, del qual disten des d’un inici a nivell socioeconòmic, ha apuntat.

Respecte el lideratge de la ciutat de Barcelona en la desobediència que reclama la CUP, la candidata ha apostat per una estratègia “conjunta” que recuperi l’esperit de l’1-O. “Voldríem tenir l’abc i el full de ruta màgic, però si fos així ja ho hauríem fet”, ha asseverat. No obstant, ha apuntat alguna mesura que duria a terme en aquest sentit, com no haver cedit davant la JEC pel que fa als llaços grocs i les pancartes a les façanes dels edificis públics, a nivell de simbologia, o en clau social, “desobeir” per solucionar la “situació d’emergència” de la classe treballadora.