Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Rufián encén el Congreso: “Tenen raó, senyors d’extrema dreta, a Felipe el va votar un espanyol, es diu Francisco Franco”

El líder d’ERC acusa el Gobierno d’aplicar un 155 a tot l’Estat amb el pacte amb Madrid

Agències 30/09/2020
Gabriel Rufián, diputat d'ERC al Congrés dels Diputats

El líder d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha afirmat que “tenen raó, senyors d’extrema dreta, a Felipe VI el va votar un espanyol, es diu Francisco Franco”. Durant la sessió de control, Rufián ha mostrat una fotografia on es veia el dictador i l’actual monarca. “Tenia deu anys, era una mica jove”, ha dit. Les afirmacions han aixecat crits entre la bancada de la dreta, a qui Rufián ha demanat “calma”. Durant la seva intervenció, també ha afirmat que Vox te 52 diputats al Congrés i un més a la Sarsuela i ha acusat el govern espanyol d’aplicar un 155 a tot l’Estat amb l’acord amb la Comunitat de Madrid. També ha assegurat que el poder judicial no és judicial “sinó un poder” que “va contra tots, també contra vostès”.

El ministre de justícia, Juan Carlos Campo, li ha respost que defensarà “fins a la última gota de sang, la monarquia, l’estat constitucional i la justícia”.

Durant la sessió de control, Rufián ha preguntat a Campo com pensava assegurar-se que totes les institucions de l’estat respectessin els valors democràtics. Campo li ha respost que la construcció d’un estat de dret “es fa complint amb tota la Constitució, no la part que m’interessa”, en referència al PP. “Aquí és on hem d’anar tots perquè la convivència sigui pacífica.

Rufián li ha contestat que li volia parlar de tres institucions. En concret de la Comunitat de Madrid. “El que vostès han pactat amb Ayuso no és un cafè per a tots, és com si el metge li diu a Ayuso que no pot prendre cafè i es prohibeix el cafè tothom”. “Han pactat un 155 per a tot Espanya”, h afegit.

En relació al poder judicial, Rufián ha afirmat que en menys de 24 hores, “ha condemnat un president per una pancarta, ha absolt un corrupte per una estafa i ha rebaixat la pena a un pederasta de l’Opus Dei”. “Això és el poder judicial. No és judicial és poder i va contra tots, també contra vostès”, ha afegit.

Per últim, s’ha referit a la Casa Reial. “Vox té aquí desgraciadament 52 diputats però en total en té 53, un és a la Sarsuela, i aquí el que és dramàtic”, ha dit. Aleshores, el diputat ha tret una fotografia on es podia veure el rei i el dictador Franco i ha dit: “Senyors d’extrema dreta, tenen raó a Felipe VI el va votar un espanyol, és el de la foto i és Francisco Franco”, ha dit enmig de crits de l’oposició a la bancada de la dreta.

Per la seva banda, Campo li ha respost que no compartia el seu anàlisi. “Entenc que no li agradi la sentència dictada per aquest màxim òrgan però ha estat dictada per unanimitat”, ha dit. En aquest sentit, ha afegit que “l’ordenament jurídic s’imparteix en nom del rei, la justícia s’imparteix en nom del rei amb jutges independents”. “I defensaré fins a la última gota de sang la monarquia, l’estat constitucional i la justícia”, ha afegit.