Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Romeva assumeix el “dolor” del 155 i el dolor provocat als qui no van compartir la unilateralitat

El pres polític sosté que hi ha un “empat tècnic” entre sobiranistes i unionistes: “No hem guanyat però ells tampoc”

Avatar
Agències 28/01/2020
Pla mitjà de l'exconseller Raül Romeva a la comissió d'investigació del 155 el 28 de gener del 2019

el pres polític Raül Romeva ha qualificat l’aplicació de l’article 155 “d’error i senyal de covardia”, i ha defensat que va ser “un fracàs” perquè “no va atemorir” l’independentisme. Durant la seva compareixença a la comissió d’investigació del 155, aquest dimarts al Parlament, el també exsenador ha afegit que la intervenció de les institucions catalanes ha enfortit l’independentisme. Romeva, empresonat a Lledoners, ha subratllat que la situació actual és “d’empat tècnic” entre sobiranistes i unionistes: “No hem guanyat però ells tampoc”. El conseller, que ha defensat el diàleg i la negociació amb l’Estat, ha insistit que s’ha retirat de les institucions els polítics empresonats, tot i que ells segueixen fent política. Romeva també ha lamentat que els grups que van donar suport al 155 no hagin assistit a la seva intervenció a la comissió.

Romeva també ha afirmat aquest dimarts que assumeix el “dolor” que va provocar l’aplicació del 155, però també el que el Govern que va impulsar l’1-O va provocar a tots els qui no compartien l’estratègia que va portar a la declaració unilateral d’independència de Catalunya la tardor del 2017.

“Els fets d’aquella tardor han causat dolor. No tinc cap inconvenient a afirmar sense ambigüitat que fa massa temps que el dolor està present en diferents formats. Cal reconèixer-ho tot. El dolor de la gent que, com que no compartien determinats plantejaments, no es va tenir en compte” i el dolor que afirma que va causar el 155, ha dit en la seva intervenció en la comissió que investiga els efectes del 155 al Parlament, a la qual ha acudit des de la presó de Lledoners.

Ha subratllat que “és innegable que el 155 va provocar dolor afegit al que es va patir unes setmanes abans, l’1-O, en forma de porres, una creixent repressió que encara no s’ha acabat”, ha defensat després de qualificar d’error la intervenció de l’autogovern de Catalunya aquella tardor.