Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Rodrigo Rato rep la llibertat condicional amb privilegis per viatjar a Londres, cortesia de l’Audiència Nacional

A proposta de la junta de tractament que destaca “l’antiguitat dels fets”, la conducta “adaptada” i l’edat

Agències 12/02/2021
Rodrigo Rato, chairman of Spanish savings bank Bankia, rings a bell during its bourse debut in Madrid July 20, 2011. Shares in Bankia made a tepid bourse debut on Wednesday, opening below a deeply-discounted 3.75 euros initial public offering price and sliding further. Bankia, formed from the merger of seven regional banks, raised 3.1 billion euros ($4.4 billion) on Monday when it slashed its IPO price to 3.75 euros at the 11th hour to attract investors amid a spiralling euro zone debt crisis. REUTERS/Andrea Comas (SPAIN - Tags: BUSINESS)

L’Audiència Nacional ha concedit la llibertat condicional a l’expresident de Bankia Rodrigo Rato pel cas de les targetes ‘black’. Rato va ser condemnat a 4 anys i 6 mesos de presó i va ingressar-hi l’octubre de 2018. Actualment, tenia el tercer grau penitenciari, de semillibertat. La junta de tractament del centre d’inserció social en el qual complia condemna va proposar la llibertat condicional per “l’antiguitat dels fets delictius”, perquè Rato és “septuagenari” i ha realitzat “de manera positiva el programa de justícia restaurativa”, per tenir “una conducta penitenciària adaptada” així com “la responsabilitat civil pagada íntegrament”. El jutjat ha avalat la proposta, a la qual es va mostrar favorable la fiscalia.

“Concorrent tota la resta de requisits excepte el d’haver extingit les tres quartes parts de la condemna, i vist l’informe favorable del ministeri fiscal, procedeix per tot això, aprovar la proposta de llibertat condicional a favor del citat penat”, diu la interlocutòria amb data d’aquest dijous. La decisió encara es pot recórrer, però ja és executiva. A més, també han concedit un permís a l’exdirector de Bankia per viatjar diversos dies a Londres per veure la seva filla.