Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Ribera critica la “paràlisi” del Govern amb les renovables: “Què espera Catalunya, dependre energèticament de l’Aragó?”

|

- Publicitat -

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha criticat la “paràlisi” del Govern amb les energies renovables. “És un error enorme que la Generalitat no impulsi la promoció de renovables al seu territori. Ens sembla una barbaritat la paràlisi del Govern, els obstacles que aplica (…) Què espera, la dependència de l’Aragó?”, s’ha preguntat en veu alta Ribera en una entrevista al diari ‘La Vanguardia’. “A Espanya, malgrat ser un any tan complicat, el 2021 s’hi han instal·lat gairebé 6.000 megawatts fotovoltaics addicionals i 600 megawatts eòlics. I a Catalunya, sap quants? Doncs, cap”, ha apuntat la ministra de Transició Ecològica, que també ha avançat que més famílies accediran al bo social davant la pujada de la llum.

“Al gener traurem a consulta la reforma dels criteris per permetre que més famílies accedeixin al bo social. Incrementem la renda de referència i també flexibilitzarem els criteris per incloure totes les persones que viuen dins la mateixa llar, i no només nens i dependents com fins ara”, ha detallat Ribera, que igualment ha mostrat la seva preocupació pel bo social tèrmic gestionat per les comunitats autònomes. “És clau incrementar el volum de fons disponibles i sobretot accelerar l’accés a aquest recurs, perquè ens estem trobant retards en algunes comunitats”, ha assenyalat la ministra de Transició Ecològica, que ha dirigit una crítica a Europa per aquesta pujada imparable del preu de la llum.

Publicitat

“No és raonable que aquesta solució d’una cosa que aparentment havia de ser molt temporal i molt curta, però que ja s’ha allargat un any, sigui que en comptes de pagar el consumidor pagui el contribuent”, ha afirmat Ribera. “Aquí hi ha qui, com a conseqüència del disseny del mercat –de la llum, del gas, dels drets de CO2 dins i fora de la Unió Europea- està fent molts diners i no és raonable que sigui així”, ha reflexionat en veu alta la vicepresidenta tercera, que finalment ha defensat que el govern espanyol ha complert amb la promesa que el rebut de la llum del 2021 no superi el del 2018. “No acabo d’entendre que es critiqui l’executiu per utilitzar metodologia d’Eurostat. És bastant sorprenent, nosaltres hem fet el que es podia fer”, ha justificat Ribera.

“Les mesures de suport als consumidors que hem adoptat les havíem d’aplicar a tots els consumidors, no només als de preu regulat. Al 2018, la mitjana pagada per les famílies va ser de 635 euros i per a la segona meitat de l’any 2021 ens surt que la mitjana és de 613 euros. És a dir, hem complert la promesa”, ha finalitzat la ministra de Transició Ecològica.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut