Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Revelen més draps bruts del Gobierno d’Aznar que va ocultar la donació d’armament a Bush

Uns arxius desqualificats dels Estats Units expliquen que Aznar va regalar fins a 17.000 tones d’armes a l’exèrcit nord-americà

Redacció 20/06/2021

100 tancs, 4.000 cartutxos de morter, 200 míssils guiats antitancs i 65.000 pistoles. Aquesta una part de la gran quantitat d’armament que va regalar el Gobierno d’Espanya de José María Aznar a l’exèrcit dels Estats Units entre el 2002 i el 2004. El diari Público ha revelat les informacions d’uns arxius desqualificats del Departament d’Estat dels Estats Units, on s’explica que en total Espanya va donar 17.000 tones d’armament al país nord-americà governat per George Bush. Tot plegat per reforçar el projecte del “nou exèrcit afganès” que el país havia construït després de l’atemptat contra les torres bessones el 2001.

Però el més greu és la manera amb la qual el Gobierno va ocultar aquesta donació a la resta de grups del Congreso de los diputados que preguntaven per aquest assumpte, ja que l’operació no es va comunicar a l’hemicicle, constatant la nul·la transparència de l’executiu sobre assumptes exteriors. A més, també van ignorar les preguntes parlamentàries sobre aquesta donació de la resta de grups al Congrés. El diari Público també recorda que l’aportació militar d’Espanya a les operacions contra el terrorisme d’Al Qaeda va suposar una despesa de 4.000 milions d’euros.

Tot plegat, quan fa poques setmanes, els mateixos documents del Departament d’Estat nord-americà també va atribuir unes ajudes de 100 milions de dòlars del Gobierno i Juan Carlos I per contribuir en la intervenció militar de Colòmbia.