Dimecres, 6 de juliol de 2022 - Edició 1440
La República

El rei emèrit i Aznar van col·laborar amb els EUA per la intervenció militar a Colòmbia

Un cop més, Espanya va contribuir en una operació que va acabar amb milers de morts i greus violacions dels drets humans, amb l’excusa de “lluitar contra el narcotràfic”

Redacció 07/06/2021
Imatge d'arxiu de Juan Carlos I / Casa Real

Els inicis del “Pla Colòmbia” va tenir un suport inesperat durant els seus inicis: el rei fugat Juan Carlos I i l’aleshores president del Gobierno José María Aznar van col·laborar amb el govern dels Estats Units del president Clinton per la intervenció militar de Colòmbia per, en principi, “lluitar contra el narcotràfic”. L’operació va costar 10.000 milions de dòlars, i el Gobierno del PP va contribuir en l’operació amb el vist-i-plau de Juan Carlos I.

Així ho ha revelat el diari Público després d’investigar els documents desclassificats del Departament dels Estats Units. En total, el Gobierno d’Aznar va invertir fins a 100 milions de dòlars per “ajudar” en l’operació després que Juan Carlos I visités els Estats Units l’any 2000, i que va expressar la voluntat de “poder ser útils, fins i tot entre bastidors”.

L’operació militar va acabar amb milers de morts i greus violacions dels drets humans, una taca molt greu fins ara desconeguda en la qual Espanya en va ser una de les principals col·laboradores.