Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Revelen la identitat de l’empresari que va facilitar Pegasus a la cúpula policial espanyola

L’entrega del material per part de l’intermediari israelià de l’empresa d’espionatge s’hauria produït en un hotel de Barcelona el 2014

Agències 26/04/2022

Un empresari israelià hauria exercit d’intermediari de l’empresa NSO Group, propietària del sistema d’espionatge Pegasus, i hauria subministrat a membres de la policia espanyola un sistema per irrompre en telèfons i dispositius mòbils sense deixar rastre, segons publiquen ‘El Periódico’ i ‘El Periódico de España’. Aquest últim ha tingut accés a una carta d’invitació del 31 de juliol del 2014 de l’empresari Matian Caspy dirigida al director adjunt operatiu de la policia durant el mandat de Mariano Rajoy, Eugenio Pino. En la missiva es fixava una cita per a l’11 d’agost per fer una “prova de camp” que incloïa una demostració en viu d’un “sistema GSM passiu tàctic”. Un altre document apuntava que l’entrega es faria en un hotel de Barcelona.

Es concreta també que el material seria introduït primer per l’Aeroport de Barajas. En la carta s’especifica que l’oferiment es feia després de les “trobades” i “demostracions” que s’havien fet abans amb la cúpula policial.

L’octubre del 2017, el que era cap d’Assumptes Interns del Cos Nacional de Policia (CNP) Marcelino Martín-Blas va denunciar en un jutjat madrileny que membres del CNI havien estat gravats sense ordre judicial. ‘El Periódico’ apunta que en la denúncia, Martín-Blas assegurava que tant Pino com el seu cap de gabinet, José Ángel Fuentes Gago, disposaven des del 2014 de la tecnologia per poder interceptar i gravar converses de telèfons “sense autorització judicial com a conseqüència d’haver-se-la adquirit a l’empresa israelià Rayzone Group”, de Matian Caspy.