Edició 1893

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de octubre del 2023
Edició 1893

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de octubre del 2023

Repetició: La Moncloa vol omplir la taula de negociació amb “el dia a dia”

|

- Publicitat -

La Moncloa espera que la reunió d’aquest dimarts entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez sigui el “punt de partida” per a una “nova relació basada en solucions compartides, el diàleg i la concòrdia”. Així ho ha apuntat la portaveu María Jesús Montero, que ha emplaçat el president català a “posar l’accent” en matèries del “dia a dia” i en “l’economia”, i no en qüestions on tothom “coneix la posició del govern” espanyol, i que són “línies vermelles en matèria constitucional”, en referència a l’autodeterminació i l’amnistia.

Publicitat

Pel que fa al Tribunal de Comptes, el ministre Juan Carlos Campo ha afirmat que “el que diu la doctrina i el que es fa cada dia” és que un cop feta la liquidació provisional “l’Advocacia de l’Estat no presenta demanda”. “Segur que serà una reunió interessant en matèria de retrobament” per “superar” la fase de l’enfrontament, i per trobar “elements que dinamitzin l’economia i la vida de Catalunya i d’Espanya”, ha dit Montero a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Segons la ministra, “si tots tenim actitud constructiva” en aquestes reunions i es desplega “un clima de tranquil·litat”, el diàleg “donarà fruits” i permetrà “reconstruir la convivència a Catalunya”. Preguntada per l’activitat del Tribunal de Comptes, que reclama ara 5,4 milions d’euros a 39 excàrrecs de la Generalitat per l’acció exterior del Govern entre 2011 i 2017, Montero ha assegurat que el seu govern “respecta” la instrucció, però ha recordat també que les seves resolucions es poden recórrer a instàncies judicials.

“El govern no es pronuncia sobre les instruccions o resolucions del Tribunal de Comptes, que són resolucions que després poden ser impugnades en via judicial, i els que entenguin que conculquen els seus drets poden anar a la via judicial un cop acabada la fase actual”, ha sentenciat.

Et pot interessar  Aragonès assegura que l'autodeterminació és la "qüestió de fons" que s'ha de negociar en una "segona fase"

En tot cas la ministra ha desviat el tema cap al bloqueig del PP a la renovació del Tribunal de Comptes, que esgota el seu mandat el 23 de juny. “Toca exigir i reclamar del Partit Popular que procedeixi a la renovació dels òrgans constitucionals” perquè no fer-ho és “una actitud tremendament antidemocràtica” per part de qui “creu que el beneficien les majories que actualment composen aquests òrgans”.

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha estat críptic en resposta a una pregunta sobre una petició que Junts ha presentat al Congrés i al Senat, on ha reclamat que l’Advocacia de l’Estat es “retiri” de la causa del Tribunal de Comptes. Campo ha afirmat que com fa “sempre”, un cop presentada la liquidació provisional, cosa que ha succeït aquest dimarts, l’Advocacia de “l’Estat no presenta demanda”.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió