Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Repassada d’Òscar Camps al Gobierno per no actuar contra la “destrucció dels drets fundacionals de la UE”

|

- Publicitat -

Repassada del fundador de l’ONG Proactiva Open Arms, Òscar Camps, al Gobierno (especialment, a Pedro Sánchez) per tal que es “deixi de queixar públicament”  per les crítiques que ha fet l’ONG pel que fa a la situació de més d’un centenar de persones rescatades a la Mediterrània i a les quals no es permet arribar a un port segur. En aquest sentit, Camps ha demanat a l’Estat espanyol que denunciï el govern italià al Tribunal Internacional del Dret del Mar per impedir que aquestes persones puguin ser ateses a la seva costa i que defensi els drets de les organitzacions com la seva i de les vides “que protegim sota pavelló espanyol”.

“Li demanem a Sánchez que lideri una oposició a aquells que destrueixen els drets fundacionals de la UE”, ha escrit Camps a Twitter, on ha assenyalat una possible aliança amb Emmanuel Macron (França) i Angela Merkel (Alemanya) per a combatre “el discurs xenòfob imperant”. Tot això, en resposta a les declaracions del ministre espanyol de Foment en funcions, José Luís Ábalos, que aquest matí ha dit al capità de l’Open Arms, Marc Reig, que no té “capacitat jurídica” per a demanar asil per a 31 menors. “El capità del vaixell no té aquesta capacitat ni aquesta potestat, no li correspon poder exercir aquesta funció, entenc que per a continuar mantenint viva la qüestió pot ser un argument, però no té aquesta capacitat jurídica”, ha dit Ábalos, a la qual cosa Camps ha contestat que no es tracta de mantenir viva “la qüestió”, sinó “les 507 persones que pateixen un segrest en mig del mar”.  El fundador de Proactiva Open Arms s’ha referit així també a les persones que són al vaixell de Metges sense fronteres, Ocean Viking.

Publicitat

Segons Camps, Ábalos “torna a sorprendre’ns amb el relat que el govern tracta d’instaurar a l’opinió pública, tractant de mantenir un pols (dèbil) contra el govern ultra del senyor Matteo Salvini a costa d’atacar les ONG que operem en aigües de la Mediterrània”. Camps també ha apuntat que dirigir-se a un port espanyol no és una opció perquè suposaria cinc dies més de trajecte i ha retret a Ábalos que tregui pit dels 806 salvaments fets per Salvament marítim durant el mes d’agost i els més de 50.000 de l’any passat “que paguem tots”. “Tan sols faltaria que l’estat no complís amb les seves obligacions i convenis internacionals. (Itàlia no ho fa, cert)”, ha escrit. I, per acabar, ha preguntat “què se n’ha fet” del Sánchez que va voler rebre l’Aquàrius.

“No estem jugant una partida d’escacs (on Ivan Redondo [director de gabinet de Sánchez] pugui instal·lar als mitjans un relat guanyador)”,  ha conclòs per a acabar recordant el projecte Origen de l’Open Arms per a proposar alternatives a les persones abans no s’embarquin en un viatge insegur per la mediterrània.

Envien a Pedro Sánchez a Doñana les més de 130.000 signatures que demanen un port segur per a l’Open Arms

D’altra banda, el creador de la petició de Change.org que demana un port segur per al buc Open Arms -que ha sol·licitat aquest dimarts l’evacuació urgent per dificultat respiratòria d’un dels nadons a bord i la seva família, autoritzada finalment- ha enviat a Sánchez, en concret, a la residència d’estiu a Doñana, una memòria portàtil amb les més de 130.000 signatures que ha recollit.  Javier Oliva explica que aquest és un “petit gest” amb el qual volen “pressionar” el president espanyol en funcions perquè ofereixi o intervingui amb la Unió Europea per aconseguir un port segur per aquestes persones, tal com reclama en la petició, que va llançar fa una setmana.

“Enviarem aquesta memòria portàtil al palau de Las Marismillas on es troba el president del Govern espanyol, ell està de vacances. I volem pressionar-lo perquè no pot ser que aquest drama continuï, volem un gest ara, per al moment present però també una política a curt, mitjà, llarg termini”, ha subratllat. A més, Oliva dóna les gràcies a les més de 137.000 persones que han signat la seva petició. “Moltíssimes gràcies de tot cor, la nostra dignitat no se n’ha anat de vacances”, emfatitza.

Nacions Unides exigeix als governs europeus que permetin desembarcar a l’Open Arms

L’ACNUR, l’agència de les Nacions Unides que vetlla pels drets dels refugiats, ha exigit als governs europeus que permetin a Proactiva Open Arms i altres ONGs de salvament desembarcar 507 persones rescatades al Mediterrani central . “És una cursa contra rellotge”, assegura l’enviat especial de l’ACNUR a la regió, Vincent Cochetel, qui alerta que les condicions meteorològiques empitjoraran els propers dies: “Amb aquest temps, deixar en alta mar persones que han fugit de la guerra i la violència de Líbia només afegiria més patiment. Se’ls ha de permetre desembarcar immediatament, així com garantir l’ajuda humanitària que tant necessiten”. L’ACNUR també demana recolzar la feina de les ONGs de salvament i que no se les “estigmatitzi ni criminalitzi”. A les 151 persones rescatades per l’Open Arms cal afegir les 356 a bord de l’Ocean Viking, a les quals cap estat europeu ha ofert un port segur. L’agència de l’ONU subratlla que molts dels nàufrags provenen de països emissors de refugiats i ja han expressat la seva volutat de sol·licitar asil.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut