Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

Qui dia passa any empeny: El PSC diu que el setembre seria “un bon moment” per tornar a convocar la taula de diàleg

|

- Publicitat -

La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, considera que seria “un bon moment” reprendre la taula de diàleg de cara al setembre, amb l’inici de curs. En una entrevista a l’ACN, ha afegit que els socialistes sempre han apostat perquè els governs dialoguin i ho facin “amb sinceritat”. I ha argumentat que darrerament hi ha hagut un “període complicat” per reunir aquest espai de negociació tenint en compte la crisi d’Ucraïna i les eleccions andaluses. D’altra banda, ha instat ERC a decidir “què vol fer” respecte a la reforma del delicte de sedició del Codi Penal. I ha dit que no s’està tramitant perquè hi ha dubtes “seriosos” que es pugui aprovar. “Sense ERC serà difícil que aquesta mesura tiri endavant”, ha afegit.

Romero nega que les relacions entre els governs estiguin pitjor que fa un any, com va expressar la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. La portaveu dels socialistes creu que la relació és “estable, amb alts i baixos, com totes”. En canvi, sí que detecta “cert postureig” per part de l’executiu català. “Hi ha una actitud infantil de treballar per sota, però després fer plantades a ministres”, ha recriminat la dirigent socialista, que remarca que “no presentar-se a una reunió no és una solució”.

Publicitat

La taula de diàleg va celebrar l’última trobada al setembre -i amb només membres d’ERC, i no de JxCat. El PSC al·lega que no s’ha tornat a convocar des d’aleshores perquè ha estat “complicat”, amb la crisi d’Ucraïna i les eleccions andaluses. Defensen que “probablement” seria oportú que se celebrés una nova sessió en la represa del curs. Els socialistes també insisteixen al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que convoqui una taula de partits a Catalunya.

La reforma del delicte de sedició
Una altra de les qüestions pendents és la reforma del delicte de sedició del Codi Penal, com una de les possibilitats per donar sortida als exiliats. Preguntada pels motius pels quals continua en un calaix del ministeri de Justícia, la portaveu del PSC al Parlament ha dit que la proposta, que hauria d’impulsar el govern espanyol, no s’està tramitant “perquè hi ha dubtes seriosos” que tingui el suport suficient al Congrés. Per això fa una crida a ERC: “Ha d’aclarir-se i decidir què vol fer i si realment està a favor de modificar el Codi Penal en aquest àmbit o no”.

Et pot interessar  El PSC rebutja "posar vetos" per formar govern després del 12-M

Així, fins que no hi hagi les garanties que el projecte pot prosperar, el govern espanyol no el traurà a la llum. “Si ens falla un dels socis importants, com ERC, és obvi que això no ho aprovarem. Perdríem una oportunitat”, ha raonat Romero.

Execució de les inversions
En Comú Podem ha proposat aquesta setmana crear una oficina que vetlli pel compliment de les inversions a Catalunya. La portaveu del PSC no creu que calguin més organismes per controlar les execucions pressupostàries, que reconeixen que són “baixes” i “han de millorar”. En canvi, aposta perquè els governs, “que ja tenen mecanismes” –com ara la comissió bilateral d’infraestructures-, “es reuneixin quan calgui”. També ha demanat que no s’utilitzin les inversions “per fer partidisme” i que, en canvi, s’aconsegueixi una millor execució de les obres previstes aquest any “posant les màquines a treballar”.

La viceprimera secretària d’Acció Política del PSC també es queixa que els comuns no posin més el focus en les actuacions pendents que la Generalitat no compleix a Catalunya, i que els socialistes han xifrat en 67 l’última dècada. “Seria bo que aquí també fessin la fiscalització”, ha exposat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut