Dijous, 13 de maig de 2021 - Edició 1022
La República

Querella contra la jutgessa i el fiscal que han encausat Gonzalo Boye per blanqueig

Boye i quatre associacions de la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya atribueixen un delicte d’encobriment d’assassinat a la magistrada María Tardón i al fiscal antidroga

Avatar
Agències 09/04/2021
L'advocat Gonzalo Boye presenta batalla davant el seu encausament per blanqueig.

L’advocat Gonzalo Boye i quatre associacions de la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya s’han querellat contra la jutgessa de l’Audiència Nacional espanyola i el fiscal antidroga de la causa en què l’advocat dels expresidents Carles Puigdemont i Quim Torra ha estat processat per blanqueig. La jutgessa de l’Audiència Nacional espanyola, María Tardón, va notificar el passat 18 de gener a Boye el seu processament per un delicte de blanqueig de capitals en el si de l’organització suposadament liderada pel narcotraficant gallec José Ramón Prado Bugallo, Sito Miñanco, si bé el lletrat ho nega i denuncia que se sent “perseguit. En la querella, dirigida a la sala segona del Tribunal Suprem, Boye i les quatre associacions de la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya atribueixen un delicte d’encobriment d’assassinat a la magistrada María Tardón i al fiscal antidroga, així com a la lletrada de l’administració de justícia del jutjat central d’instrucció número 3 de l’Audiència Nacional.

Segons la querella, “ni la jutge ni el fiscal s’han interessat al llarg d’aquests dos anys a propiciar una investigació per l’assassinat presumptament comès per Manuel Andrés PS tant a Colòmbia com a Espanya, tot el contrari, l’han encobert, a fi de protegir aquest investigat, a canvi de perjudicar greument el lletrat Gonzalo Boye”. Els querellants entenen que tant la jutgessa com el fiscal es van prevaler dels seus càrrecs per “perjudicar greument” Boye i aconseguir el seu processament per falsedat documental i blanqueig de capitals procedents del narcotràfic.

En concret, considera la querella que tots dos “van simular el seu ànim d’informar les autoritats colombianes sobre els sòlids indicis de la participació activa de l’investigat Manuel Andrés PS en l’assassinat del coinvestigat Santiago Q.M. a Pereira -Colòmbia-”. No obstant això, segons la querella, quatre mesos més tard, l’11 de juliol del 2019, Manuel Andrés PS va sol·licitar declarar voluntàriament en la causa de l’Audiència Nacional, de manera que el 24 de juliol va comparèixer i va incriminar directament Boye en una trama per tractar de recuperar una quantitat de 889.620 euros, que va manifestar eren propietat de Sito Miñanco.

Després de practicar aquesta declaració, l’advocat de Manuel Andrés P.S. va sol·licitar la seva llibertat provisional, al que el fiscal va informar favorablement perquè fos excarcerat, malgrat que tenia dues causes obertes més a Espanya. Davant l’informe favorable del fiscal, ressalta la querella, es va acordar la llibertat provisional de Manuel Andrés PS -després d’un any i mig en presó preventiva-, per la qual cosa des de llavors està en llibertat i no s’han comunicat a les autoritats colombianes “els indicis de la seva participació ’activa’ en l’assassinat de Santiago Q.M”.

La querella acusa la funcionària del jutjat “d’encobrir l’encobriment” i atribueix a més a la magistrada un delicte de prevaricació, en aquest cas per basar-se en la declaració “falsaria i espúria” de Manuel Andrés P.S per acordar l’entrada i registre als domicilis particular i professional de Boye.

https://twitter.com/AdvoCATsPerCAT/status/1380472171785506821