Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

Puigneró sobre el català: “Hem de fer el possible perquè hi hagi el major consens”

El vicepresident aposta per mantenir la llei de política lingüística i explorar “altres vies” per protegir-la a l’escola

Agències 20/05/2022

El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, creu que cal fer tot el possible per assolir “el major consens” que es pugui per preservar el català a l’aula davant la sentència que demana impartir un 25% de les classes en castellà. Així, ha assenyalat que si finalment “algú s’acaba despenjant”, caldrà avaluar les implicacions polítiques que això pugui tenir. En aquest sentit, ha defensat no “obrir el meló” de la llei de política lingüística per evitar un hipotètic recurs davant el Tribunal Constitucional i explorar “altres vies”, com ara un decret, per fer un desplegament normatiu de protecció de la llengua en l’àmbit de les escoles. Tot i això, ha dit que s’haurà de veure si cal complementar-ho.

Puigneró ha volgut deixar clar que sempre han defensat la importància que té el fet que hi hagi consens en aquesta qüestió i ha detallat que ara aquest no existia ni per part de les entitats educatives ni socials, com ara Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua. En aquest sentit, ha remarcat que cal que la “solució” que s’acabi adoptant “tingui unes certes garanties” perquè el català continuï sent la llengua vehicular a les aules, precisament ara que viu un moment de “reculada” en el seu ús. Per tot plegat, ha assegurat que s’està treballant “de forma discreta” amb la voluntat que el consens s’acabi produint.

Nova data per presentar el vol nocturn del SEM a l’heliport de la Seu d’Urgell

El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori ha visitat aquest dijous les instal·lacions de l’heliport de la Seu d’Urgell, on havia de presentar la posada en marxa del vol nocturn del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), prevista per al mes de juny. Tot i això, l’acte s’ha acabat ajornant a una nova data arran d’una emergència sanitària que ha requerit de l’activació de l’helicòpter. Concretament, per un cas d’ictus, aquest s’ha hagut de desplaçar fins a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

En aquest context, Puigneró ha valorat positivament l’operativa de vols comercials que hi ha entre l’aeroport alturgellenc, situat al costat de l’heliport, i el de Madrid. Així, ha dit que aquesta ruta registra unes ocupacions per sobre del 60%, quan la previsió era d’un 40%, i que, per tant, supera les “expectatives” inicials. Finalment, ha destacat que si es consolida aquesta connexió amb la capital espanyola i s’obre en un futur un possible vol a Londres –a més dels contactes per arribar també a Lisboa i París-, la infraestructura es situarà “en bona línia”, més enllà de les activitats que ja s’hi duen a terme.