Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Puigdemont viatja a Munic per participar en un debat sobre la independència

La sortida a Alemanya és la tercera que el president legítim fa des de la retirada de l'euroordre

|

- Publicitat -
ACN Barcelona.- L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, és a Munic, Alemanya, per participar aquest vespre en un debat sobre la independència. L’acte, que se celebrarà a la sala Luitpold de la capital bavaresa a les 20 hores, és un debat on segons els organitzadors, participaran experts en política com Sabine Riedel, de Berlín, l’advocat internacional Christian Walter o el psiquiatre Thomas Schulze. El viatge de Puigdemont és el primer que fa a Alemanya des que el passat mes de juliol va tornar a Bèlgica després que el tribunal d’Schleswig-Hosltein rebutgés extradir-lo per rebel·lió i el Suprem retirés l’euroordre. Des del seu retorn a Waterloo, Puigdemont ja ha fet dos viatges internacionals més: un a Escòcia i un altre a Suïssa. La sortida a Alemanya és la tercera que fa des de la retirada de l’euroordre.

El viatge de Puigdemont a Munic també incloïa la participació de l’expresident en un debat amb els liberals alemanys de l’FDP a la capital bavaresa, segons ha pogut saber l’ACN i anunciava la formació a la seva pàgina web. Finalment, però, el partit liberal ha decidit cancel·lar l’acte, que comptava amb la participació de la líder del partit a Munic-est i candidata a les eleccions europees del 2019, Cécile Prinzbach, i l’exdiputat de l’FDP al Bundestag, Rainer Stinner.

En l’anunci de l’acte, l’FDP explicava que el partit de Puigdemont, el PDeCAT, ha estat membre dels liberals europeus durant 35 anys i és una formació proeuropea, “com el seu rival Ciutadans, que també és membre des de fa dos anys i que recentment ha aconseguit grans victòries electorals”.

Publicitat

De fet, els liberals alemanys, a l’anunciar la invitació a Puigdemont, ja advertien que estaven “planificant” un “altre acte amb representants de Ciutadans”. “Com a socis liberals de tots dos socis, estem particularment interessats en saber si és possible una solució en aquest conflicte i quin posicionament té cada partit en el conflicte”.

Et pot interessar  Zapatero espera que Puigdemont torni "amb totes les garanties" fruit d'una aplicació "efectiva i ràpida" de l'amnistia

Finalment, però, a última hora i amb l’acte ja anunciat a la seva pàgina web, els liberals alemanys s’han fet enrere i han cancel·lat la conferència amb Carles Puigdemont, segons ha confirmat fonts de la formació a l’ACN. Les “pressions” en els viatges de l’expresident a l’estranger són habituals, i l’FDP està en plena campanya electoral per a les eleccions a Baviera.

L’encaix amb els liberals europeus i Cs

El PDeCAT està valorant l’opció de deixar de ser membre del partit Aliança dels Liberals i Demòcrates per a Europa (ALDE) pels seus posicionaments sobre Catalunya. Fonts del PDeCAT consultades per l’ACN van indicar fa uns dies que la formació no descarta abandonar la família europea a la que fa anys que pertany davant d’alguns posicionaments d’ALDE. “No compartim els seus plantejaments sobre el dret a decidir”, asseguren. En aquest sentit, i coincidint amb un moment en què el partit europeu es planteja l’expulsió dels demòcrates per la imputació de la formació en el cas del 3%, una de les opcions que sona seria la de marxar per voluntat pròpia d’ALDE, el paraigües dels liberals europeus on també s’integra Ciutadans (Cs). De fet, les mateixes fonts admeten a l’ACN que des del PDeCAT no se senten “còmodes” en un partit on també hi ha Ciutadans i consideren que l’argument d’ALDE per plantejar-se ara la seva expulsió arran del cas del 3% és una “excusa” i el PDeCAT “no hi té res a veure”, defensen. La decisió final, però, encara no està presa.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut